ZBOG NJEGA NEMAČKA HOĆE DA SE POJEDE ŽIVA: Kimov hostel u srcu Berlina trn u oku vlastima, ali niko mu ništa ne može!
Foto: Profimedia

AMBASADA SEVERNE KOREJE PROŠIRILA DELATNOSTI

ZBOG NJEGA NEMAČKA HOĆE DA SE POJEDE ŽIVA: Kimov hostel u srcu Berlina trn u oku vlastima, ali niko mu ništa ne može!

Planeta -

BERLIN - Ambasada Severne Koreje u Nemačkoj i nema baš mnogo posla, pa je veći deo zgrade pretvoren u hostel.

U ulici Glinkaštrase, u samom srcu Berlina, hotelska soba košta bar 100 evra za noć. Ali u "Siti hostelu Berlin" u toj ulici soba se može dobiti i za 17 evra, piše Dojče vele.

Malo ko uopšte zna razlog zašto je tamo smeštaj tako jeftin, jer je objašnjenje i komplikovano, pa i bizarno - ta zgrada je zapravo u vlasništvu ambasade Narodne Republike Severne Koreje, navodi nemački radio.

Tako dobar položaj je za novu zgradu ambasade Severna Koreja dobila još u doba socijalističke Istočne Nemačke početkom sedamdesetih, podseća se u tekstu. Ambasada je bila zatvorena nakon ujedinjenja Nemačke i tek od 2001. je i Savezna Republika Nemačka uspostavila diplomatske odnose sa Severnom Korejom.

foto: Profimedia

Severnokorejske diplomate su se vratile u Berlin, ali posla jedva da ima. Malo je zvaničnih gostiju iz Severne Koreje koji bivaju pozvani u Nemačku, a i drugi bilateralni odnosi gotovo i da ne postoje. Zgrada je bila prevelika za ambasadu i zato je deo iznajmljen jednoj firmi koja je tamo otvorila hostel. U početku je Severna Koreja lepo zarađivala iznajmljivanjem dela zgrade - 38.000 evra mesečno.

Posle ekonomskih sankcija Ujedinjenih nacija zbog atomskog programa, došle su i smernice Evropske unije kojima se zabranjuje poslovanje s tom komunističkom državom. Preduzeće koje vodi hotel tvrdi da i dalje plaća za iznajmljivanje, ali da novac odlazi na račun koji je zbog svega toga blokiran. Teško je, međutim, reći da li taj novac ipak "curi" u Pjongjang.

foto: Profimedia

Ne samo zbog međunarodnih odredbi, taj je hostel trn u oku i zvaničnoj Nemačkoj. Očigledno je izvršen diplomatski pritisak pa je prošle godine ambasada otkazala ugovor o najmu hotelskom preduzeću i čak zatražila sudski nalog za iseljenje. Ali, da bi taj nalog uopšte mogao da bude sproveden, ambasada bi trebalo da plati sudske troškove, što ona ne čini. To je za Dojče vele potvrđeno i u nemačkom Ministarstvu spoljnih poslova.

Berlinu i Nemačkoj jedino može da bude uteha što nije usamljen slučaj da neko diplomatsko predstavništvo Severne Koreje u inostranstvu pokušava da zaradi nešto i "sa strane". Američki Si-En-En otkriva da ambasada Severne Koreje u Mozambiku zapravo stoji iza čitave mreže firmi koje se bave švercom svega i svačega, između ostalog i protivvazdušnim raketnim sistemima i radarskim postrojenjima.

foto: Profimedia

Njujork tajms je objavio da ambasada te azijske zemlje u Sofiji iznajmljuje svoju dvoranu za privatne svečanosti - svadbe i rođendane. Mediji javljaju i da je adresa ambasade Severne Koreje u Varšavi ujedno i zvanična adresa četrdesetak različitih firmi.

Britanski Telegraf otkriva da su mnoga od četrdesetak diplomatskih predstavništva Severne Koreje u svetu iz Pjongjanga dobila nalog da se snalaze, jer im iz domovine neće stizati nikakav novac za troškove. Povrh toga, na taj način Severna Koreja dolazi do dragocenih deviza. Jedino je sigurno da sve takve poslovne aktivnosti krše sankcije Ujedinjenih nacija, zaključuje Dojče vele.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track