');
Blic Biznis Vesti

SLADAK BIZNIS OD LJUTIH PAPRIČICA Kako je Goran za 6 godina uvećao proizvodnju za 60 puta

Počeli su sa svega 500 sadnica, danas ih imaju 30.000, a uz to osam zaposlenih i 50-ak proizvoda.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
Sorti_ljute_papricice_merenje_vesti_blic_safe_sto
Sorti_ljute_papricice_merenje_vesti_blic_safe_sto

Hrvatski brend Volim ljuto baš je ovih dana nagrađen za svoj "Vrabanero Honey Mustard" s jednom zvezdicom na "Great Taste" takmičenju. U pitanju je jedno od najprestižnijih svetskih takmičenja za hranu i piće, a u konkurenciji 12.772 proizvoda iz više od stotinu zemalja, žiri sastavljen od 500 renomiranih gastro kritičara, kuvara, kupaca, restorana i dućana, novinara i urednika dodelio im je to priznanje.

Čili paprike
Foto: Priče sa dušom / Promo
Čili paprike

Brend Volim ljuto nastao je pre šest godina otvaranjem porodičnog poljoprivrednog gazdinstva koje broji četiri člana porodice, a dve godine kasnije otvorili su firmu za maloprodaju, veleprodaju i marketing brenda koja danas ima četiri radnika.

Sve rade sami

"Sve papričice uzgajamo i prerađujemo na našem OPG-u u Igrišću u Hrvatskom zagorju. Svake sezone uzgajamo tridesetak sorti od kojih je desetak onih koje koristimo u preradi, a ostale su za testiranje ili za neke limited edition proizvode," objašnjava Goran Vrabec, direktor i osnivač kompanije Volim ljuto.

Počeci su, kaže, bili teški jer tržište za proizvode tog tipa gotovo nije postojalo, ali trud se isplatio jer danas se njihovi proizvodi nalaze i na policama specijalizovanih trgovina u EU.

Pročitajte još

Počeli su sa svega 500 sadnica na 125 kvadrata plastenika i troje zaposlenih, a već naredne godine broj sadnica se utrostručio.

Danas na OPG-u Igrišću imaju 30.000 sadnica na 7.500 kvadrata plastenika, osam radnika i 50-ak proizvoda u asortimanu, a širenje površina i investicije u poslovanje nastavljaju iz godine u godinu.

"Trenutno u asortimanu imamo više od 50 proizvoda iz različitih kategorija: ljuti umaci, ljuta zimnica, ljute grickalice, sveže čili papričice, sušene čili papričice, sadnice čili papričica i semenke čili papričica. Najprodavaniji su ljuti umaci i ljute grickalice, tačnije ljuti kikiriki koji nam je preko noći postao hit", pohvalio se Vrabec.

Pročitajte još

Prošle godine su preradili između 12 i 15 tona čili papričica i proizveli oko 20.000 ljutih soseva.

'Edukovali smo tržište'

"Kada smo krenuli morali smo dugo da radimo na, recimo to tako, edukaciji samog tržišta. Danas je situacija nešto drugačija zbog uticaja i rasta popularnosti međunarodne kuhinje u kojoj se čili papričice često koriste. Za sada nismo imali problema s prodajom, odnosno veliku većinu proizvoda koje proizvedemo uspemo da prodamo unutar jedne sezone", objašnjava Vrabec.

Strateški razvoj

Vrabec napominje kako je velika većina papričica iz njihove vlastite proizvodnje, a manji deo otkupljuju kroz testne programe s kooperantima jer se radi o specifičnoj kulturi koju ne mogu i ne znaju svi uzgojiti tako da je najčešće prve sezone idu na manje testne nasade. Pohvalio se i kako su u manjoj meri prisutni i na tržištu.

"Ponude za izvoz imamo, ali još nemamo dovoljne količine da bismo tako nešto mogli kvalitetno realizovati. Trenutno imamo ulaganje u proširenje proizvodnog pogona, a do kraja godine bismo trebali da dobijemo kredit za ulaganje u 1.500 kvadrata novih plastenika. Dalja ulaganja u proširenje kapaciteta i rast kvalitete proizvoda su nam primarne investicije kako bismo kroz neko vreme imali dovoljne količine za izlazak na međunarodno tržište", poručuje Vrabec.