Najnovije vesti
Vesti Republika Srpska
Potpisani posebni kolektivni ugovori za poboljšanje uslova radnika u obrazovanju

Potpisani posebni kolektivni ugovori za poboljšanje uslova radnika u obrazovanju

Ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske Srđan Rajčević i ministarka prosvete i kulture Natalija Trivić potpisali su danas sa predsednikom Sindikata obrazovanja, nauke i kulture Draganom Gnjatićem posebne kolektivne ugovore kojima je poboljšan položaj zaposlenih za koje su nadležna ova dva resora.

Natalija Trivic sporazum Foto: Srna / RAS Srbija
Natalija Trivic sporazum

Rajčević je sa Gnjatićem potpisao posebni kolektivni ugovor u oblasti visokog obrazovanja i studentskog standarda, a Trivićeva posebni kolektivni ugovor za zaposlene u oblasti obrazovanja i kulture.

– U ovom posebnom kolektivnom ugovoru su terminološki bolje definisane stvari i usklađene sa definicijama koje se nalaze u Zakonu o radu. Najvažnije je da je očuvan produktivni dijalog socijalnih partnera, odnosno Vlade i reprezentativnih sindikata – rekao je Rajčević novinarima nakon potpisivanja posebnih kolektivnih ugovora.

Trivićeva je istakla da su se prilikom pregovaranja o posebnom kolektivnom ugovoru za oblast obrazovanja i kulture vodili time da poboljšaju položaj zaposlenih.

– Uradili smo nekoliko korekcija koje se odnose na nastavnike i medicinske radnike koji rade sa decom sa poteškoćama u razvoju. Definisali smo i da se osnovna plata uvećava za 12 odsto za nastavnike koji rade u kombinovanim odeljenjima od petog razreda osnovne škole – naglasila je Trivićeva.

Po prvi put je potpisan posebni kolektivni ugovor u oblasti visokog obrazovanja i studentskog standarda.

– Ljudi su zadovoljni što imaju svoj kolektivni ugovor. Jubilarne nagrade smo definisali na bolji način nego što je bilo ranije – istakao je Gnjatić, navodeći da regres nije regulisan kolektivnim ugovorom, nego Zakonom o platama u kojem je definisan kao primanje radnika na mesečnom nivou.