Biznis Vesti
Džejmi Oliver: "Bregzit je KRIV što su moji restorani PROPALI"

Džejmi Oliver: "Bregzit je KRIV što su moji restorani PROPALI"

Ljudi su te kobne 2016. godine zbog ekonomske neizvesnosti Bregzita naprosto prestali da izlaze u restorane, izjavio je Džejmi Oliver, pokušavši tako da obrazloži propast svog poslovnog carstva.

Džejmi Oliver Foto: really short from NYC, USA / Wikipedia
Džejmi Oliver

Naslovnice britanskih medija poslednjih meseci krasili su brojni izveštaji o propasti njegovog lanca restorana Jamie Oliver Restaurant Group, zbog čega je bez posla ostalo čak 1.000 Britanaca.

Foto: Public domain / Promo

Od 25 restorana, koliko ih je Goli kuvar imao širom Velike Britanije, poslednjih meseci je zatvoreno čak 22. Za sada posluju još samo tri restorana u neposrednoj blizini londonskog aerodroma Getvik, ali je i njihova sudbina vrlo neizvesna.

Početak kraja njegovih restorana počeo je 2016. godine, a Oliver je preduzeo sve mere u pokušaju da ih spasi. Investirao je više od 13 miliona funti sopstvenih sredstava kako bi amortizovao troškove poslovanja, ali ni taj pokušaj nije urodio željenim rezultatom jer je kompanija za samo godinu dana izgubila više od 29 miliona funti.

No, njegovu su sudbinu doživeli i drugi lanci restorana u Ujedinjenom Kraljevstvu.

"Zbog ekonomske i političke neizvesnosti Bregzita sve manje ljudi izlazi u restorane, a i sami restorani neretko pokušavaju da uštede i amortizuju gubitke smanjujući porcije ili kvalitet namirnica", kaže za "Gardijan" Simon Kvirk, stručnjak za potrošačke navike iz savetničke firme Kantar.

Pročitajte još

U martu 2019. godine Britanija je imala 1,1 odsto manje grupacija restorana nego što ih je imala u istom periodu 2018. godine, što govori u prilog činjenici da čak šest grupacija godišnje obustavi svoje poslovanje zbog loših finansijskih rezultata.

Džejmi Oliver je svoju svetski priznatu karijeru započeo krajem 1990-ih kao Goli kuvar, a njegova neto vrednost se danas procenjuje na 240 miliona funti. Uprkos neuspehu lanca restorana, Oliver svoj profit može zahvaliti neverovatno popularnim televizijskim emisijama i kuvarima koji i dalje obaraju rekorde u prodaji.

"Bilo je ovo jako teško iskustvo, ali sam svejedno zahvalan na lekcijama koje sam bio prisiljen da naučim", zaključio je Oliver, dodavši da se zahvaljuje svojim marljivim i odanim radnicima na dugogodišnjoj službi.