Da li su 3D ekrani u automobilu dobra ideja?

Brojni displeji su već postali standard u automobilima, digitalne kontrolne table su postale glavno obeležje kokpita, skoro pa je važnije kakva je tabla u automobilu od motora, a uskoro se očekuje još jedan tehnološki trend koji će da podeli javnost.

Automobili

Izvor: B92

Utorak, 20.08.2019.

08:00

Da li su 3D ekrani u automobilu dobra ideja?
Foto: Bosch promo

Prema analizama nemačke kompanije Bosch, jednog od najvećih proizvođača delova za automobile, budućnost su 3D kontrolne table.

Bosch tvrdi da trodimenzionalni ekran pomaže ljudskom mozgu da brže otkrije važna obaveštenja poput upozorenja sistema za pomoć.

Proizvod koristi pasivnu 3D tehnologiju za stvaranje realističnog trodimenzionalnog efekta koji omogućava prikazivanje vizuelnih informacija brže nego kad se prikazuju na uobičajenim ekranima.

Osim toga, ovaj trodimenzionalni ekran će moći da se savršeno prati i bez 3D naočara i sličnih dodatnih pomagala.

Bosch će na predstojećem autosalonu u Frankfurtu u septembru predstaviti svoj 3D ekran za kokpit automobila.

Osim sigurnosnog aspekta, novi Boschov 3D ekran bi trebali da predstavlja i olakšanje u svakodnevnim situacijama.
Foto: Bosch promo
Na primer, pri parkiranju – slika kamere za vožnju unazad je realnija, što omogućava da se prepreke ranije otkriju.

A vozači mogu dobiti još bolju predstavu o tome koliko im je prostora ostalo između zadnjeg branika i, recimo, zida garaže.

Čak i u navigaciji trodimenzionalna slika pomaže vozaču, navodi Bosch. Naročito u gradskom okruženju među visokim zgradama, ovako će se preciznije pokazivati na kojoj raskrsnici bi vozač trebalo da skrene.

Međutim, kako bi osigurao da sve složenija tehnologija ne zauzima dodatni prostor ili utiče na najvećeg neprijatelja automobila – težinu, Bosch će centralizovati upravljačke jedinice za 3D ekran u jednom putnom računaru.

Analize pokazuju da će se globalno tržište ekrana vozila udvostručiti sa 15 milijardi dolara (13,4 milijarde evra) na 30 milijardi dolara (26,7 milijardi evra) do 2025. godine (izvor: Global Market Insights).
Foto: Bosch promo

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

23 h

Podeli: