');
Najnovije vesti
Blic Vesti Svet

Igraju na Madurovog čoveka: Amerikanci šuruju sa drugim najmoćnijim čovekom u zemlji, koji ima moć da diktatora SKLONI S VLASTI

Sjedinjene Američke Države su u tajnosti otvorile komunikaciju sa šefom socijalista Venecuele, dok članovi unutrašnjeg kruga predsednika Nikolasa Madura traže garancije da neće biti odmazde ukoliko odustanu od sve većih zahteva za njegovim sklanjanjem.

maduro kabeljo gvaido kombo Foto: RAYNER PENA; MIGUEL GUTIERREZ / EPA;
maduro kabeljo gvaido kombo

- Diosdado Kabeljo, koji se nakon Madura smatra najmoćnijim čovekom u Venecueli, sreo se prošlog meseca u Karakasu sa nekim ko je u bliskom kontaktu sa administracijom predsednika Donalda Trampa – izjavio je za AP neimenovani američki zvaničnik.

Drugi najmoćniji čovek Venecuele - Diosdado Kabeljo
Foto: miguel gutierrez / EPA;
Drugi najmoćniji čovek Venecuele - Diosdado Kabeljo

Drugi sastanak je u planu. Izvor je rekao da se Kabljeo pojavio na sastanku sa američkim izaslanikom dobro pripremljen, sa jasnim razumevanjem političkih problema u koje je Venecuela zapala. Razgovori su još u preliminarnoj fazi i nije jasno da li ih je Maduro odobrio ili ne.

Američki izvor kaže da SAD ni pod kojim okolnostima ne podržavaju Kabelja, niti mu utiru put da on zameni Madura. Umesto toga, cilj je da se poveća pritisak na režim tako što će doprineti sukobima oko vlasti za koja SAD veruju da se već događaju van scene među rivalima u vladajućoj partiji.

Koliko je Kabeljo (D) zaista odan Maduru?
Foto: RAYNER PENA / EPA;
Koliko je Kabeljo (D) zaista odan Maduru?

- Slični kontakti postoje i sa drugim top venecuelanskim insajderima, a SAD trenutno osluškuju kako bi saznale šta oni traže u zamenu za izdaju Madura i podrže tranzicioni plan – rekao je neimenovani izvor.

Kabeljo još nije komentarisao poslednje izveštaje, ali je jedan venecuelanski zvaničnik rekao da SAD sve češće kucaju na njegova vrata, u očajničkom pokušaju da uspostave kontakt.

Taj zvaničnik je odbacio navode da Kabeljo na neki način izdaje Madura, ističući da bi se ovaj sastao sa Amerikancima samo ako to dozvoli predsednik Venecuele i ako bi to doprinelo ukidanju sankcija koje je okrivio za štetu u njihovoj ekonomiji.

Pročitajte još

Kriza u Venecueli raste a opozicioni lider Huan Gvaido, kojeg SAD i nekoliko drugih zemalja priznaju kao zakonitog lidera zemlje, nije uspeo da preuzme vlast. Ipak, Maduro nema dovoljno snage da porazi svoje rivale ili spasi ekonomiju. Američke vlasti su početkom ovog meseca uvele dodatne sankcije i zaplenile svu imovinu venecuelanske vlade u SAD te zapretile kompanijama iz trećih zemalja kaznama ukoliko posluju sa Venecuelom.

Razgovori koje je organizovala Norveška između vlade i opozicije teku sporo, a Maduro ih je ovog meseca i obustavio, optužujući Gvaida da slavi američku “brutalnu blokadu”.

Pročitajte još

IMA MOĆ DA SKLONI MADURA

Kabeljo (56), predsednik venecuelanske ustavotvorne skupštine, jedan je od glavnih igrača na političkoj sceni svoje zemlje, a njegov uticaj u vladi i bezbednosnim snagama raste kako se Madurov smanjuje. Na toj poziciji Kabeljo ima moć da skloni Madura.

Ali, i njega su američki zvaničnici optužili za masivnu korupciju, šverc droge i čak pretnje smrću protiv jednog aktuelnog američkog senatora. Nije poznato ko je kontaktirao Kabelja, ali američki izvor tvrdi da je on pregovarao iza leđa socijalista, uprkos svakodnevnim izlivima lojalnosti i čestih kritika upućenih Trampu.

Kabeljo se dugo smatra Madurovim rivalom i osobom koja ima pragmatičnije stavove o ekonomiji i manje je ideološki usklađen sa komunističkom Kubom. Kabeljo je, kako podseća “Al Džazira”, sedeo desno od Uga Čavesa kad je pokojni socijalista imenovao Madura – koji je sedeo sleva – da bude njegov naslednik, kad se poslednji put pojavio u javnosti pre nego što je izgubio bitku sa kancerom 2013.