• Search form

19.08.2019 | 22:23

I Timu Rotu Počasno Srce Sarajeva

I Timu Rotu Počasno Srce Sarajeva

Među zvezdama jubilarnog 25. Sarajevo film festivala (SFF) je i britanski glumac Tim Rot, kome će 20. avgusta biti svečano uručeno Počasno Srce Sarajeva za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti, nagrada koju su ovih dana dobili i reditelji Pavel Pavlikovski iz Poljske i Alehandro Injaritu iz Meksika, te francuska glumica Izabel Iper.

Osim što će prošetati crvenim tepihom 25. SFF-a, te primiti nagradu u Letnjem kinu, Rot će održati i masterklas u bioskopu Meeting Point, najavio je SFF.

Rođen u Londonu, Rot trenutno prebiva u Los Anđelesu, a izgradio je karijeru igrajući u nizu nezavisnih filmova. U mladosti je pokušavao da postane vajar i slikar, ali je ubrzo otkrio da istinski voli glumu, pa je po završetku srednje škole upisao dramske studije u Londonu.

Karijeru je počeo da gradi u pozorištu, a prvu filmsku ulogu ostvario je u kontroverznom TV filmu “Made In Britain” koji je osvojio nagradu Prix Italia. Potom je dobio jednu od glavnih uloga u filmu Majka Lija “U međuvremenu”, te ostvario potom uloge u više od 15 filmova i TV drama. Za ulogu u filmu “Meta” Stivena Frirsa dobio je nagradu Standarda za najboljeg debitanta, a zapamćen je i po filmovima “Kuvar, lopov, njegova žena i njen ljubavnik” Pitera Grineveja, “Rozenkrac i Gildenstern su mrtvi” Toma Stoparda i “Vinsent i Teo” Roberta Altmana, u kojem je glumio Vinsenta van Goga.

Odrastao uz američke filmove poput “Taksiste” i “Ulica zla”, oduvek je sanjao o odlasku u SAD, zbog čega je rado prihvatio poziv da promoviše film “Vinsent i Teo”. Nedugo potom trajno se preselio u SAD, gde je nastavio da igra u nezavisnim filmovima.

Svetsku slavu stekao je ulogama u filmovima Kventina Tarantina “Psi iz rezervoara” i “Pulp Fiction”, a igrao je i u njegovom pretposlednjem filmu “Mrska osmorka”. Posebno je zapažen i ulogom u filmu “Rob Roy”, koja mu je donela i nominacije za Zlatni globus i Oskara za najboljeg sporednog glumca.

Igrao je i u filmovima “Srce tame”, “Malda Odesa”, “Četiri sobe”, “Svi kažu volim te”, “Haos”, “Legenda o pijanisti”, “Iskupljenje”, “Funny Games”, “Neverovatni Hulk”, “Slomljena”, “Čovek kad je najteže”, “600 milja”…

Debitovao je kao reditelj filmom “Ratna zona”, zasnovanim na knjizi Aleksandera Stjuarta, koji je premijerno prikazan 1999. na Sandensu, a potom i u Kanu i Torontu.

Rot je igrao i u seriji “Laži mi”, kao i u prvoj seriji kanala Discovery “Klondike”, čije izvršni producent Ridli Skot, te u BiBiSi-jevoj trodelnoj dramskoj seriji “Tajna kuće na broju 10”, BiBiSi-jevom TV filmu “Reg”…

Trenutno igra u seriji “Metalna zvezda” TV kanala Sky Atlantic, a igrao je nedavno i u filmu “Luce”, sa Naomi Vots i Oktavijom Spenser. Takođe, uz Klajva Ovena odigrao je jednu od glavnih uloga u filmu “Pesma od imena” u produkciji Sony Pictures Classics, koji će premijerno biti prikazan na Torino film festivalu u septembru.

Jubilarni SFF nudi do 23. avgusta ukupno 270 filmova u 18 programa iz 56 zemalja, uključujući 53 filma u takmičarskim programima.

(SEEcult.org)

Video
08.04.2024 | 10:10

VOĐENJE: IRWIN – NSK State – It's a Beautiful Country

IRWIN: NSK State – It's a Beautiful Country, Umetnički pav