');
Najnovije vesti
Blic Vesti Svet

Ankara: Napadnut turski vojni konvoj u Siriji

Turski vojni konvoj napadnut je na putu ka jednom od svojih posmatračkih punktova na severozapadu Sirije, saopštilo je tursko ministarstvo odbrane.

Foto: Wikipedia

U tom napadu poginula su tri cviila, a ranjeno još 12 osoba, prenosi Rojters.

Ministarstvo je navelo da napad predstavlja kršenje sporazuma i saradnje Ankare i Rusije, kao i da je Moskva bila unapred obavestena o turskom konvoju. Prethodno je sirijsko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo da je turski konvoj oklopnih vozila sa municijom ušao je u Siriju i da se kreće ka Han Šeihunu, poslednjem uporištu pobunjenika do kojeg je ranije stigla sirijska vojska u okviru svoje ofanzive. Damask je optužio Ankaru za kršenje suvereniteta Sirije.

Prema navodima opozicionih aktivista, kretanje konvoja zaustavljeno je vazdušnim udarima. Nije jasno da li su konvoj gađali avioni sirijske vlade ili Rusije, ali najnovija situacija označava eskalaciju tenzija u Idlibu gde sirijske snage vode ofanzivu na poslednje uporište pobunjenika.

Privatna turska agencija DHA objavila je da su avioni sirijske vlade gađali rutu kojim se kretao turski vojni konvoj koji je nosio oklopna vozila i personal.

Sirijska opservatorija za ljudska prava navela je da se veruje da je vazdušni udar kod autoputa kojim se kretala turska vojska, izvela Rusija primoravši konvoj od 25 turskih vozila da se zaustavi.

Turska, ima 12 posmatračkih punktova u i na obodu provincije Idlib, navodi AP.