I Tramp u borbi za srpsku imovinu otetu u Hrvatskoj

V. CRNjANSKI SPASOJEVIĆ

19. 08. 2019. u 22:00

Kanađanin Hakon Korsgard traži pred arbitražom u Vašingtonu 200 miliona dolara od Zagreba kao odštetu. Naruku ide naredba američke administracije o zaštiti privatnog vlasništva

И Трамп у борби за српску имовину отету у Хрватској

Hakon Korsgard

KANAĐANIN norveškog porekla Hakon Korsgard tražio je odštetu od 200 miliona dolara od Hrvatske pred Centrom za investicione sporove u Vašingtonu, pri Svetskoj banci, nezadovoljan jer mu Zagreb ne priznaje vlasništvo nad oko 20 nekretnina koje je kupio od srpskih preduzeća i društava na Jadranu i u Zagrebu.

Kako saznajemo, među vrednim nekretninama nalaze se velika zgrada nekadašnjeg predstavništva kragujevačke "Zastave" u Zagrebu, kao i odmarališta Ferijalnog i hotelskog saveza Srbije i Crne Gore na Korčuli.

Korsgard računa da će mu bitno pomoći i uredba američke administracije, koja štiti privatno vlasništvo u svim delovima sveta.

Advokat Zoran Ristić, predsednik Udruženja "Oteta imovina", sa kojim je Korsgard u kontaktu, objašnjava da je ovaj Kanađanin prvo pred hrvatskim pravosuđem tražio nadoknadu, ali bezuspešno. Hrvatska, naime, ovu imovinu smatra svojom, budući da ju je zakonom eksproprisala još 1992.

Krajem prošle godine obratio se arbitraži u Vašingtonu, za šta se u Hrvatskoj saznalo 10. avgusta, kada je obelodanjen godišnji izveštaj Državnog odvjetništva, dostavljen Saboru. U pitanju je deveti aktivan arbitražni spor protiv Hrvatske pokrenut pri Arbitražnom sudu utemeljenom prema Pravilima Komisije UN za međunarodno trgovačko pravo (UNCITRAL).



Korsgard se poziva na povredu sporazuma između hrvatske i kanadske vlade o podsticanju i zaštiti ulaganja, i traži odštetu jer mu "nije omogućeno sticanje prava vlasništva na nekretninama koje su ranije bile društveno vlasništvo s pravom korišćenja društvenih preduzeća iz Republike Srbije, a prema stanju vlasništva na dan 8. oktobar 1991."

Traži se i nadoknada za odmaralište na Korčuli


DORH je u odgovoru na tužbu naveo stav da vlasnička prava nije moguće sticati direktno na osnovu Aneksa G Sporazuma o sukcesiji, bez sklopljenog bilateralnog ugovora. Takve ugovore Zagreb je sklopio sa Ljubljanom i Skopljem, ali ne i Beogradom i Sarajevom. Zbog toga firme iz ove dve druge zemlje vode stotine sporova u Hrvatskoj za povraćaj imovine, koje, po pravilu, gube.

Ali, Korsgard je Kanađanin, a ne Srbin, pa bi mogao imati više sreće. Da očekuje pobedu najbolje govori podatak da je u arbitražu do sada uložio dva miliona dolara! Naruku će mu verovatno ići i naredba br. 13818, koju je prošle godine potpisao američki predsednik Donald Tramp.

- Ovom naredbom dozvoljava se blokada imovine i vizna restrikcija Amerikancima i strancima koji su učesnici ili saučesnici u kršenju ljudskih prava - kaže Ristić. - Odnosi se na sadašnje ili bivši vladine službenike, kao i osobe koje rade u njihovu korist, a koji su odgovorni za korupciju i uništavanje i otimačinu državne i privatne imovine. Tako bi se npr. mogao zabraniti ulazak Plenkoviću u Ameriku.



Advokat Zoran Ristić


VLASNIK MNOGIH FIRMI ŠIROM SVETA

HAKON Korsgard je vlasnik trgovačkih društava "RiKep internacional LLP", sa sedištem u Londonu, i "Olimpija holding AS", sa sedištem u Oslu. Ove kompanije osnovale su preduzeća u Hrvatskoj - "RiKep internacional d.o.o." i "Zagreb Panorama d.o.o.", u Zagrebu. Upravo su Korsgardove hrvatske firme sklopile sa srpskim prodavcima ugovore o kupoprodaji, odnosno o cesiji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (10)

alex miles

20.08.2019. 04:53

Znajuci americki sistem, mislim da ce od ovoga Kolindica da dobije veliku glavo-bolju. Taknuti americke interese bilo gde u svetu je najvece krivicno delo koje se moze postici. Sad kad joj njihov PRAVNO-IMOVINSKI sistem sedne na glavu nece znati da gde i sta je vise cese. Dok sa njom zavrse, cifra ce biti daleko veca od 200 miliona. Ovo vam je kao kada probudis velikog zaspalog medveda, pa je bezvoljan i spreman da se osveti. To se desilo japancima kad su "pobedili" u Coffs harboru. Colinda sr

Savo

20.08.2019. 06:36

Sva imovina srpskih firmi data je hrvatima uz blagoslov srpskih politicara naravno uz licnu nadoknadu ,kako onda tako i danas . Hvala

Raca Milosavljevic

20.08.2019. 06:53

... slika i prilika modernog doba,demokratije po meri mocnika,prava i pravde koje se bas selektivno da ne kazem bahato primenjuje od slucaja do slucaja ... strasno ...

deda

20.08.2019. 06:55

Nisu sa time racunali oteto prokleto. To je pocetak a bice i imace oni mnogo vece probleme.

Marija

20.08.2019. 14:04

@deda - Ni kod nas u Srbiji ne racunaju sa time, Restituciju uopste ne resavaju pa cak i tamo gde imaju sve papire, Koliko je godina proslo od akta U IME NARODA ODUTIMA VAM SE.....A i danasnji vlastodrsci nista ne rade, pa i oni bi trebali imati n umu OTETO JE PROKLETO:

ene, sad..

20.08.2019. 07:19

dobar postupak! nikada ne bih ratovao sa Hrvatskom ali bih bio uporan kao mrav da se obeleze sva stratista Srba i povrati ili isplati srpska imovina, i one republike Srbije i lokalnih i svih drugih Srba. Sve po zakonu i sve isterati do kraja! Najgore je pregovaranje i dogovaranje ispod stola! Na Kosovu takodje! Samo katastarski...pa da vidimo sta je cije! Srbi koji su osteceni i ne mogu do svoje imovine treba da je prodaju strancima pa neka se hrvatski "vlasnici" objasnjavaju sa njima!