Ministar Antić u Kruševcu: Toplana spremna dočekuje zimu

S. Babović

19. 08. 2019. u 15:26

Za remont četiri kotla u Gradskoj toplani država obezbedila 350 miliona dinara. Kombinacija gasa i uglja će doneti uštede

Министар Антић у Крушевцу: Топлана спремна дочекује зиму

Foto: S. Babović

VLADA Srbije je za remont sva četiri kotla u kruševačkoj Gradskoj toplani izdvojila 350 miliona dinara, a do početka grejne sezone u funkciji bi trebalo da budu spremna tri - najavljeno je tokom jučerašnje posete ministra rudarstva i energetike Aleksandra Antića, koji se susreo sa rukovodstvom lokalne samouprave i čelnicima pomenutog preduzeća.

- O modernizaciji postrojenja je razgovarano u februaru, kada je ovde došao predsednik Vučić, kojeg su domaćini zamolili za pomoć. I data je podrška za to da se iz republičkog budžeta obezbedi 100 miliona dinara. Kada je naša stručna ekipa sagledala stanje i objektivnu potrebu da se remontuju sva četiri kotla, ispostavilo se da će to koštati 350 miliona dinara bez poreza, ali ni to nije problem. Izvođenjem radova rukovode Kancelarija za upravljanja javnim ulaganjima i stručnjaci iz Toplane - rekao je ministar Antić, koji je pomenuto JKP i Gradsku upravu posetio u pratnji bivšeg gradonačelnika Kruševca Bratislava Gašića.

Čulo se i da je ovdašnja toplana već duže u teškoj situaciji, te da je 2012, kada je SNS preuzeo rukovođenje Gradom, dug preduzeća premašivao sedam i po miliona evra.


- Zastarela tehnologija je upravljanje ovako kompleksnim sistemom učinila još zahtevnijim, ali će Kruševac, kao grad koji se intenzivno razvija i konkuriše kvalitetnim projektima iz oblasti energetske efikasnosti, i nadalje imati našu punu podršku. Inače, kapacitet dva gasna kotla, koja će biti spremna do oktobra, iznosi 17,3 megavata, a na raspolaganju će biti i onaj na ugalj, od 35 megavata. Drugi kotao na čvrsto gorivo će početi da radi do kraja godine - zaključio je Antić, dok direktor Toplane Dragan Azdejković kaže da su radnici angažovani i vikendom, te najavljuje da će kombinacijom dva energenta ostvariti uštede i stabilizaciju u snabdevanju, smanjiti zagađenje i omogućiti širenje mreže korisnika.

Gradonačelnik Kruševca Jasmina Palurović je potvrdila opredeljenost za povećanje energetske efikasnosti kroz obnovu škola i ustanova od javnog značaja, te javno-privatno partnerstvo pri uvođenju LED osvetljenja. Kaže, grad na Rasini je jedan od retkih koji uličnu rasvetu ima u čak 101 naselju.

Naredni projekat će biti sređivanje zdravstvene ambulante u Balšićevoj ulici, za šta je iz republičkog budžeta izdvojeno 13 miliona dinara.

Palurović, Gašić, Antić i Azdejković

PLAN

KANCELARIJA za upravljanje javnim ulaganjima priprema i potpunu rekonstrukciju Zdravstvenog centra, a savetnik njenog direktora Đorđe Vuković kaže da je zasad s projektantom potpisan ugovor vredan 80 miliona dinara, iako je procenjeno da će rekonstrukcija koštati oko dve milijarde dinara.




Pratite nas i putem iOS i android aplikacije