Najnovije vesti
Kultura Vesti
Trio Sveti sa Dejvidom Binijem u sredu u Beogradu

Trio Sveti sa Dejvidom Binijem u sredu u Beogradu

Trio Sveti koji čine bubnjar Marko Đorđević, klavijaturista Vasil Hadžimanov i gitarista Branko Trijić nastupiće tradicionalno 21. avgusta od 22 časa na letnjoj sceni Bitefartcafea na Kalemegdanu. Ovog puta virtuozni muzički sastav nastupiće u pratnji specijalnog gosta, američkog saksofoniste Dejvida Binija. 

Vasil Hadžimanov Foto: Promo
Vasil Hadžimanov

Već nekoliko godina unazad, publika sa velikim oduševljenjem dočekuje koncert ovih vrhunskih muzičara, čija se muzika može opisati kao kombinacija džeza sa motivima Balkana i tragom zapadnjačkog uticaja po uzoru na Coltrane-a, Zawinul-a, Zappa-u i The Police. Phil Di Pietro (All About Jazz) je rekao: ” SVETI je grupa divovskih muzičara.”

Marko Đorđević već dve decenije živi i gradi uspešnu svetsku karijeru u Njujorku, a domaći džez auditorijum imao je prilike da se upozna sa njegovom muzikom na otvaranju Beogradskog džez festivala 2007. godine. Modern Drummer magazin naziva ga „bubnjarem svetske klase“ i „pravim inovatorom“, što on apsolutno i jeste.

Vasil Hadžimanov predvodi vodeći fusion sastav na ovim prostorima – Vasil Hadžimanov Band. Njegove kompozicije reflektuju muzičku raznovrsnost u najboljem smislu te reči, a njegov ogromni svirački potencijal koristili su i koriste velikani balkanske scene, kao Rambo Amadeus, Lazar Tošić, Bisera Veletanlić, Darkwood Dub i mnogi drugi.

Branko Trijić učio je gitaru kod čuvenog Radomira Mihajlovića-Točka, nakon čega odlazi u Amsterdam gde je završio muzičku akademiju. Sarađivao je sa Decom Loših Muzičara, Rambom Amadeusom.

David Binney
Foto: Promo
David Binney

Dejvid Bini rođen je u Majamiju, ali se sa 19 godina seli u Njujork kao jedan od centara svetske džez scene. Svoj prvi album izdao je 1991. godine, a nekoliko godina kasnije je otvorio izdavačku kuću pod nazivom „Mythology Records“.

Ulaznice za njihov koncert u prodaji su po ceni od 600 dinara.