Nedelja ponosa od 9. do 15. septembra, Beograd kandidat za Europrajd 2022.

Beogradska "Nedelja ponosa" trajaće od 9. do 15. septembra i završiće se šetnjom i paradom pod sloganom "Ne odričem se", najavili su organizatori.
Nedelja ponosa od 9. do 15. septembra, Beograd kandidat za Europrajd 2022.
Foto: 021.rs
Predstavnik beogradskog Prajda Marko Mihailović najavio je da će šetnja 15. septembra krenuti u 17 časova Slavije, a završiće se koncertom u parku Manjež.
 
Maršruta ovogodišnje parade ići će ulicom Kralja Milana, preko Trga Nikole Pašića, a povorka će proći pored gradske i republičke Skupštine, pa ulicom Kneza Miloša do zgrade Vlade, i završiće se u parku Manjež.
 
Prema rečima Mihajlovića, organizatori Prajda ne uručuju pojedinačne pozive zvaničnicima, ali očekuju da će se na paradi pojaviti predsednica Vlade Ana Brnabić, kao i ministri koji se bave pravima LGBT populacije.
 
U okviru "Nedelje ponosa" koja će prethoditi Prajdu biće organizovano oko 60 događaja, a jedan od najvažnijih, prema mišljenju organizatora, je izložba "Balkan prajd", koja će 9. septembra biti otvorena u Kulturnom centru "Grad". Izložba će predstaviti kolekciju forografija sa prajdova održanih u gradovima balkanskh zemalja.
 
Predstavnica organizacije "Da se zna" Dragoslava Barzut podsetila je da je 2018. istakla važnost državne Strategije za borbu protiv diskriminacije i istakla značaj donošenja krovnih zakona koji treba da poprave položaj LGBT zajednice. Kao ključne istakla je donošenje zakona o registrovanju istopolnih zajednica i zakona o rodnom identitetu, a očekuje od nadležnh ministarsatava da konačno pokrenu to pitanje.
 
Saopšteno je i da je Beograd jedan od pet kandidata za Europrajd 2022. godine. To je godišnji događaj koji se održava u nekom od evropskih gradova, a Beograd bi kao domaćin dobio priznanje za dugogodišnju borbu i promociju prava LGBT zajednice, uprkos nasilju sa kojim se decenijama suočavala.  
  • @nina

    20.08.2019 09:41
    Vala za tih 800 godina šta su zla načinili, stvarno čega se pametan stidi...
  • Nemanja

    20.08.2019 09:27
    @nina

    Slažem se, pametni ljudi se stide tradicije loženja na zaostale, pohlepne seoske vračeve.
  • nina

    19.08.2019 21:15
    grozno
    Ove godine se obelezava 800 godina od postanka SPC. Strasno, niko to ne spominje. Cega se pametan srami lud se ponosi.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija