Migranti skočili sa spasilačkog broda u more kako bi se domogli Lampeduze 1Foto: Beta/AP/Matteo Guidelli (arhiva)

Nekoliko migranata skočilo je u more sa spasilačkog broda španske organizacije Oupen arms, u pokušaju da se domogne ostrva Lampeduza u Italiji, čiji ministar unutrašnjih poslova, desničar Mateo Salvini nije dozvolio iskrcavanje 107 putnika s broda.

Osnivač humanitarne grupe Oupen arms Oskar Kemps objavio je snimak na kojem se vidi kako četiri migranta u pojasima za spasavanje plivaju ka Lampeduzi, posle 17 dana koje su proveli na brodu. Kemps je rekao da je njegova organizacija „danima upozoravala“ i da „očaj ima granice“.

Članovi posade humanitarnog broda brzo su krenuli za njima kako bi ih vratili na brod.

Brod Oupen arms je danima usidren blizu Lampeduze, pošto Salvini, koji je i zamenik premijera i lider antimigrantske Lige, odbija da dozvoli iskrcavanje spasenih migranata u Italiju i traži da njih prihvate druge zemlje Evropske unije. Liga krivi migrante za kriminal, a njena i Salvinijeva popularnost raste.

Salvini je ranije danas rekao posadi broda da ide u Španiju i optužio grupu Oupen arms da i dalje drži usidren brod kod Lampeduze „samo da bi provocirala“ njega i Italiju.

Kada je brod ušao u italijanske vode, na njemu je bilo 147 spasenih migranata. Prethodnih dana na Lampeduzu je prebačeno 40 migranata s tog broda, jer su bili stari, psihološki iscrpljeni ili maloletnici, posle čega ih je ostalo 107.

Španija je danas ponudila brodu svoju luku luku Algekiras, ali je grupa Oupen arms navela da bi bilo apsurdno da krene na još jedan dug put s migrantima, od kojih su mnogi na moru gotovo tri nedelje.

Brod Oušn vajking kojim upravljaju dve francuske humanitarne grupe, danima sa 356 spasenih migranata plovi izmedju Malte i Lampeduze i malog italijanskog ostrva Linoza, čekajući da ga neko primi. Salvini je obećao da će blokirati ulazak i tog broda u Italiju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari