Vesti

0

Vučić: Auto-put za ponos cele Srbije

Autor: JU

Izvor: Beta

Vučić: Auto-put za ponos cele Srbije

Izvor: Foto: Beta/Milan Obradović

 

 

 

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je Srbija 70 godina sanjala i čekala otvaranje auto puta "Miloš veliki" i obećao nove puteve, kanalizacionu infrastrukturu i bolji život za građane Srbije.

Vučić je, otvarajući svečano deonicu puta Obrenovac-Ljig, rekao da će taj put omogućiti novi i bolji život za građane Srbije i da predstavlja "hrast budućnosti" za decu koja treba u Srbiji da ostanu i ne idu u inostranstvo te pozvao one koji su otišli da se u Srbiju vrate.

On je kazao da put do Požege Srbiju košta preko milijardu i sto miliona evra i da Srbija sve to uspeva da završi zahvaljući građanima koji su imali poverenja u odgovornu državnu politiku koja ne daje lažna obećanja i "šarene laže" i koja izvodi Srbiju na pravi put.

Predsednik je kazao da je danas održan sastanak o investicionom ulaganju sa članovima Vlade Srbije i da je dogovoreno da se u svakoj opštini u Srbiji završi sve oko vodovoda, kanalizacije i fabrika otpadnih voda jer je "sramota" da Srbija to nema rešeno u 21 veku.

"Uložićemo gotovo milijardu evra u 5.000 kilometara puteva, regionalnih i lokalnih, uradićemo to u naredne četiri godine. Uradili bismo i više nego nemamo firmi i kompanija koje to mogu da urade. Nije problem u novcu nego nemamo tesara, varilaca koji to mogu da urade", rekao je Vučić.

On je istakao i da je za razvoj Srbije neophodan mir.

"Srbija nam je jedni izbor, želimo da ostanemo ovde i zato najviše ulažemo u mir, rad i znanje i povezivanje. Srbija može da bude velika ako je učinimo dostupnom otvorimo je i omogućimo joj da se kreće", rekao je Vučić.

Predsednik je istakao da će Srbija nastaviti sa ulaganjima i da neće ni zbog čega stati.

"Imaćemo puteve, pruge, infrastrukturu na nivou evropskih najrazvijenijih zemalja. To nam je obaveza, dužnost i san koji nas je knjaz Miloš naučio da sanjamo i nije neostvariv. Da uvek šitimo svoje interese, da od neprijatelja pravimo prijatelje, a prijatelje ljubomorno čuvamo i imamo odlične odnose sa Kinom i Rusijom i drugim zemljama u svetu", istakao je Vučić.

On je zahvalio svima radnicima koji su gradili autoput "Miloš veliki" i Kinezima koji grade taj auto put ističući da Kina i Srbija imaju čelično prijateljstvo.

Svečano otvaranje auto puta organizovano je kod Ljiga i počelo je intoniranjem himne "Bože pravde". Svečanosti je prisustvovao bivši predsednik Srbije i Srpske napredne stanke, a sadašnji predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Rusijom i Kinom Tomislav Nikolić.

Prisustvovali su i član predsedništva BiH Milorad Dodik, crnogorski opozicioni političar Anrdija Mandić, ambasadorka Kine u Srbiji Čen Bo, predsednik vlade Vojvodine Igor Mirović, ministri u vladi Srbije i drugi.

Otvorena deonica auto-puta od Obrenovca do Ljiga je dužine 62,7 kilometara i nalazi se na Koridoru 11. Radovi na toj deonici su koštali 333,7 miliona dolara.

Sa deonicom Ljig-Preljina, od 40,36 kilometara, koja je već u saobraćaju, od večeras je u funkciji 103,06 kilometara auto-puta E-763 Beograd-Južni Jadran, čime će biti rasterećena Ibarska magistrala.

Taj put značajno će približiti Zapadnu Srbiju i Beograd, pošto će se od Obrenovca do Čačka stizati za sat vremena.

Deonica Obrenovac-Ljig je projektovana za brzine od 130 kilometara na sat, a pored ostalog čine je 42 mosta i nadvožnjaka.

Novi auto-put od Obrenovca do Ljiga čine trase Obrenovac-Ub u dužini od 26,23 kilometara, Ub-Lajkovac u dužini od 12,5 kilometara, gde je saniran deo od 2,5 kolometara zbog prethodno lošeg kvaliteta izgradnje, kao i Lajkovac-Ljig, dužine 23,98 kilometara.

Trasa auto-puta E-763 predstavlja krak Transevropske magistrale koji na području Srbije i Crne Gore povezuje njen osnovni pravac od Gdanjska do Atine i Istanbula sa Jadranskim morem i lukom Bar.

Vatromet i prolazak prvih automobila, u bojama zastave Srbije, kroz tunel Brančić označili su da je auto-put "Miloš Veliki" svečano pušten u saobraćaj.

 

Foto: Beta/Milan Obradović 

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je otvaranje deonice auto puta Obrenovac- Čačak na ponos celoj Srbiji i da će taj put povezatio Srbiju sa bratskim narodom u Crnoj Gori.

Vučić je obišao naplatnu stanici Obrenovac i razgovarao sa predstavnicima kompanija koje su gradile put i kazao da bi svi trebalo da budu ponosni na auto put i oni koji njega vole i oni koji ga ne vole.

On je kazao da je još devedesetih radikali obećavali daće taj auto put biti otzvoren i da je to sada učinjeno jer drćava ima para.

"Niko nikada to nije mogao da uradi jer nije imao novac sada može jer imamo novca posle teških reformi koje smo počeli da sprovodimo", rekao je Vučić i dodao da je napor pružio ceo narod da bi se taj auto put otvorio.

Vučić je najavio i da će 18. decembra ove godine otvorena deonica od Surčina.

On je tokom razgovora kinesku ambasadoroku podsetio na obećanje koje je dobio od kineskih predstavnika da će do kraja 2021. godine biti otvorena deonica Čačak - Požega.

 

Vučić ponosan što auto-put nosi naziv Miloša Obrenovića

Foto: Beta/Milan Obradović

Aleksandar Vučić izjavio je da je ponosan što auto put Obrenovac-Čačak nosi naziv Miloša Obrenovića istakavši da mu zvaničan evropski naziv E763 ništa ne znači.

"E 763 meni ništa ne znači, a Miloš Obrenović mi znači puno. To je čovek koji je posle Prvog srpskog ustanka ostao uz svoj narod podigao Drugi srpski ustanak. Stvorio je prvi slobodni ustav, Sretenjski ustav, to je čovek koji je bio nepismen a ostavio je škole prosvetne ustanove i muzeje. Ja samsrećan i ponosan što je put dobio ime po njemu", rekao je Vučić novinarima dok se otvorenim autobusom vozio autoputem "Mioš veliki" koji će večeras svečano da otvori.

On je kazao da je Miloš Obrenović do Čačka išao 35 dana, a da će sada autoputem da se dođe za 35 minuta.

Na kritike zbog naziva autoputa on je kazao da se ne osvrćena te "kamenčiće" i "klikere".

 

Vučić najavio izgradnju auto-puta koji će nositi ime Karađorđa

Aleksandar Vučić najavio je danas izgradnju autoputa koji će nositi ime Vožda Karađorđa, a koji će spojiti Šumadiju sa istočnim krajem Srbije."To će biti Šumadijski koridor", rekao je Vučić novinarima tokom obilaska autoputa "Miloš Veliki".

Vučić se auto-putem koji će večeras biti svečano otvoren vozi u otvorenom autobusu u kome su i ministarka Zorana Mihajlović, član predsedništva BiH Milorad Dodik, kineksa ambasadorka u Srbiji Čen Bo, gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić,opozicioni crnogorski političar Andrija Mandić...

Autobus staje na određenim deonicama pa ga je kod isključenja za Ub dočekao glumac Nenad Jezdić obučen kao Miloš Obrenović po kome auto put nosi ime, ali ipredstavnici FK "Jedinstvo" i ženskog odobjkaškog kluba "Ub".

Kod isključenja za Lajkovac i Valjevo dočekalo ih je kultruno umetnčiko društvo uz izvođenje kulturno umetničkog programa.

Foto: Beta/Milan Obradović


Putarina će se na auto-putu naplaćivati od 1. septembra

Putarina na autoputu “"Miloš Veliki”" počeće da se naplaćuje od 1. septembra, izjavio je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Putarina od Obrenovca do Čačka koštaće oko 420 dinara.

Vučić je tokom obilaska auto-puta rekao da neće početi odmah naplata putarina jer treba dati vremena građanima da nauče i naviknu se na novi put.

Vučić je danas obišao i operativni centar u kome će se nadzirati celokupan Koridor 11, a u 19 časova svečano će otvoriti deonicu Obrenovac-Ljig.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR