Izgradnja auto-puta, mnogo više posla nego što se vidi golim okom

Državni sekretar u Ministarstvu saobraćaja Miodrag Poledica rekao je za RTS da je tokom izgradnje auto-puta najteža bila izgradnja tunela i regulacija velikih rečnih tokova - na 40 mesta je rađena regulacija reka, ukupne dužine od preko 20 kilometara.

Poslednjih meseci radilo se i danju i noću na auto-putu "Miloš Veliki".

Državni sekretar u Ministarstvu saobraćaja Miodrag Poledica rekao je u emisiji RTS-a "Miloš Veliki", put koji spaja Srbiju, da su poslednjih nekoliko godina bili stalno pristuni na terenu sa izvođačima, projektantima i investitorima i obilazili radove.

"Još nisam obišao trasu kao vozač relaksirano. Navikli da idemo starom Ibarskom magistralom, uvek smo bili oprezni. Jedva čekam da prođem tom trasom, koja će od Obrenovca do Ljiga biti u punom profilu i od Ljiga do Preljine, auto-put koji je napravljen pre 2,5 godine", kaže Poledica.

Smatra da će većina vozača koji budu hteli da se voze, biti u mogućnosti da prođu kasnije večeras ili ujutru, kada se sve bude rasklonilo i kada se zaštitne ograde uklone.

Vozači koji krenu auto-putem uživaće u vožnji.

Prema njegovim rečima, kod auto-puta, vozač vidi samo asfaltnu podlogu, međutim, ispod trupa auto-puta nalazi se mnogo građevinskih rešenja koja nisu bila vidljiva golim okom.

Nabraja da se na ovoj trasi auto-puta nalazi 40 mostova, da je najduži most oko 580 metara,  11 devijacija lokalnih puteva, tri velike petlje i četiri naplatne stanice.

Ono što je bilo najteže na deonici je izgradnja tunela i regulacija velikih rečnih tokova, od Kolubare, Tamnave, Uba - na 40 mesta je rađena regulacija reka, ukupne dužine od preko 20 kilometara, istakao je državni sekretar.

Govoreći o Grdelici, Poledica kaže da izgleda moćno jer prolazimo kroz klisuru koja je vidljiva golim okom. "Ovde imate drugo iznenađenje, zemljište koja lako propušta vodu i koje je rastresito. Morala je da se ukloni podloga i da se dopremi nova količina materijala od osam miliona kubika", kaže Poledica.

Zahtevna faza izvođenja  

Poledica kaže da su često obilazili deonicu, kao i sve projekte i ta koordinacija je bitna. 

Bilo je problema u svim fazama izgradnje, kaže Poledica i ističe da je faza izvođenja takođe zahtevna.

"Imamo najfrekverntniji deonice auto-puta od Beograda do Niša, na potezu od Bubanj Potoka do Vrčina dnevno preko 40.000 vozila", podseća državni sekretar.

Od Orlovače do Stepojevca na Ibarskoj magistrali imamo prosečni godišnji dnevni saobraćaj od 30.000 vozila, kaže Poledica.

Na staroj Ibarskoj magistrali od Beograda do Čačka prosečan dnevni saobraćaj je od 10.000 do 30.000 vozila.

Poledica kaže da će se rasteretiti Ibarska magistrala i da će auto-put doprineti većoj bezbednosti saobraćaja.

"Godišnje je na delu Ibarske magistrale, od Beograda do Čačka, ginulo od 15 do 20 ljudi, izgradnjom auto-puta umanjićemo broj saobraćajnih nesreća", zaključio je Poledica. 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво