');
Najnovije vesti
Blic Vesti Društvo

"VIŠE OD 70 GODINA SMO SANJALI OVAJ SAN" Svečano otvoren autoput Miloš Veliki, od večeras će građani od Obrenovca do Preljine ići novom deonicom Koridora 11 (FOTO, VIDEO)

Autoput Miloš Veliki svečano je otvoren, te će putnicima večeras od 23 sata biti dostupno ukupno 103 kilomertara puta na potezu od Obrenovca do Preljine.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
autoput miloš veliki aleksandar vučić Foto: Petar Dimitrijević / RAS Srbija
autoput miloš veliki aleksandar vučić

19: 30 - Uz vatromet svečano otvoren autoput Miloš Veliki

Autoput Miloš Veliki upravo je svečano otvoren nakon govora predsednika Srbije Aleksandra Vučića i vatrometa.

- Za tri sata put će biti dostupan putnicima za saobraćaj- rekao je za "Blic" Zoran Drobnjak direktor JP "Putevi Srbije".

19:10 - "Hrast koji našu decu treba da zadrži u Srbiji"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić zahvalio je svim radnicima koju su radili i gradili autoput Miloš Veliki. On je istakao da ovaj autopt predstavlja "nov život za sve građane Srbije". Ovaj autoput, kako je naglasio, treba da bude "hrast za našu decu koja treba da ostanu ovde". Više o samom govoru porčitajte na ovom prethonom linku.

19:00 - Ceremonija svečanog otvaranja autoputa

Foto: RTV Pink / screenshot

Uz intoniranje srpske himne "Bože pravde" otpočeta je ceremonija sverčanog otvaranja autoputa Obrenovac-Ljig.

18: 56 - Na svečanom otvaranju i Tomislav Nikolić

Na zvaničnom otvaranju autoputa Obrenovac-Ljig, na petlji Ljig prisustvuje i bivši predsednik republike Tomislav Nikolić. Tu su takođe i ministri u vladi: Rasim Ljaljić, Slavica Đukić Dejanović, Aleksandar Vulin, Mladen Šarčević, kao i predsednik pokrajinske vlade Igor Mirović.

18:37 - Doček ispred tunela uz domaću hranu i vino

Kinesku i srpsku delegaciju ispred tunela"Brančić" dočekala je zakuska, te su kineski predstavnici imali priliku da probaju tradicionalnu srpsku hranu i vina srpskih proizvođača.

Posluženje, otvaranje autoputa Miloš Veliki, Aleksandar Vučić
Foto: Marko Tašković / RAS Srbija
Posluženje, otvaranje autoputa Miloš Veliki, Aleksandar Vučić

Predsednik Vučić pozvao je ambasadorku Čen Bo da proba srpska vina i prenese Kinezima svoje impresije.

18:35 - Vučić obišao Operativni centar za upravljanje saobraćajem

Vučić je obišao Operativni centar za upravljanje saobraćajem na auto-putu Miloš Veliki, koji se nalazi kod Ljiga. "Ovo izgleda kao Švajcarska", prokomentarisao je Vučić.

18:32 - "Siguran sam da je budućnost Srbije bolja nego njena prošlost"

Vučić ispred tunela Brančić
Foto: Tanjug / screenshot
Vučić ispred tunela Brančić

- Hvala građanima Srbije, mnogo decenija smo čekali ovaj dan. Do 2021. godine biće otvoreni autoputevi Obrenovac-Surčin, Surčin-Novi Beograd i Preljina-Požega. Moramo još mnogo toga da uradimo. Veoma sam srećan što mogu da sa vama da budem deo ove velike svetkovine. Video sam osmehe i ozarena lica ljudi koji veruju u budućnost ove zemlje, ja sam siguran da je budućnost naše zemlje bolja nego njena prošlost, siguran sam da ćemo ići napred - rekao je Vučić obraćajući se okupljenima ispred tunela Brančić.

18:19 - "Srbija i Kina su čelični prijatelji"

- Srbija i Kina su čelični prijatelji, zahvaljujući brojnim saradnjma koje ostvarujemo. Posebno bih volelo da pohvalim rad kompanije „Sandong haj spid“, imali su brojne probleme, rešili ih i uradili sjajan posao na obe deonice koje su radili – rekao je predsednik Vučić u obraćanju kineskim medijima.

18:05 - "Tunel Brančić izgleda bolje nego švajcarski"

- Slušao sam i za ovaj i za onaj tunel na Koridoru 10 da šleper ne može da prođe, a tunel "Brančić" izgleda bolje nego švajcarski. Hvala ti kineski prijatelju što ste uradili ovaj tunel da izgleda bolje nego švajcarski - rekao je Vučić predstavnicima kineske firme "Sandong haj spid“ prilikom dolaska u tunel Brančić.

Unutrašnjost tunela Brančić
Foto: Petar Dimitrijević / Tanjug
Unutrašnjost tunela Brančić

Simbol novoizgrađenog dela Koridora 11 je tunel "Brančić", dužine 940 metara, a ima 88 kamera.

18:00 - Postavljeni elektronski portali

Postavljeni elektronski portali
Foto: Petar Dimitrijević / Tanjug
Postavljeni elektronski portali

Kako javlja reporter "Blica" duž celog puta su već postavljeni elektronski portali na kojima između ostalog piše "Dobrodošli na autoput Miloš Veliki". Kakvi su utisci i prvi kadrovi sa novog autoputa Miloš Veliki pogledajte u galeriji.

17:50 - Naplata putarine od septembra

Predsednik Vučić najavio je da će putarina na novom autoputu “Miloš Veliki” početi da se naplaćuje od 1. septembra. Vučić je, u razgovoru sa Miloradom Dodikom, na isključenju kod Lajkovca, rekao da je ranije govorio da putarina treba da se naplaćuje odmah, ali da, ipak, treba dati vremena građanima da nauče i naviknu se na novi put.

17:40 - Nastavak puta ka tunelu Brančić

Tunel Brančić
Foto: Petar Dimitrijević / Tanjug
Tunel Brančić

Okupljeni novinari i delegacija koja je krenula iz Obrenovca nastavili su put ka tunelu Brančić gde će predsednik obići Operativni centar za upravljanje saobraćajem i prisustvovati prezentaciji i degustaciji nacionalnih jela i pića.

17:30 - Dodik :"Ovo je autoput koji će omogućiti lakši dolazak u ove krajeve Srbije"

- Ovaj autoput će omogućiti da se upozna istorija, kultura, ali i privredni potencijal Srbije, takođe, sada će biti omogućena mnogo lakša komunikacija Višegrada i Trebinja sa Srbijom. Zbog toga Republika Srpska željno očekuje vezu sa Srbijom koje će početi izgradnju puta Kuzmin-Rača- rekao je ovom prilikom Dodik.

17:20 – Predstavnici turističke organizacije dočekali predsednika

Predstavnici turističke organizacije Lajkovca, Mionice i Valjeva predstavili su okupljenima znamenitosti svojih krajeva i podelili turističke prospekte o znamenitostima ovog kraja.

Predstavljanje turističkih znamenitosti ovog kraja Srbije
Foto: RTV Pink / screenshot
Predstavljanje turističkih znamenitosti ovog kraja Srbije

U ime opštine Mionica redstavnici turisitčke organizacije poklonili su predsedniku Vučiću tradicionalnu srpski tkan ceger sa motivima ovog kraja.

17:10 - Kulturno-umetničko društvo dočekalo delegaciju u Lajkovcu

Nastup kulturno-umetničkog društva
Foto: Petar Dimitrijević / Tanjug
Nastup kulturno-umetničkog društva

Okupljeni građani dočekali su delegaciju koja je krenula iz Obrenovca mašući kineskim i srpskim zastavama, dok članovi kulturnog-umetničkog društva u narodnoj nošnji igraju tradicionlane srpske igre.

Doček u Lajkovcu
Foto: RTV Pink / screenshot
Doček u Lajkovcu

17:00 - Nastavak puta ka petlji Lajkovac-Valjevo

Vladnia delegacija, predstavnici kineskih investitora i novinari nastavili su put ka petlji Lajkovac-Valjevo gde će okupljenima biti predstavljen turistički potencijala ovog kraja.

16:50 - Ženi pozlilo

Ženi pozlilo na otvaranju autoputa Miloš Veliki
Foto: RTV Pink / screenshot
Ženi pozlilo na otvaranju autoputa Miloš Veliki

Dok je Mandić govorio jednoj ženi koja je bila među okupljenim građanima je pozlilo, ali su okupljeni brzo reagovali te nije bilo težih posledica.

16:45 – “Nažalost niko u Crnoj Gori neće da kaže da je ovo put do Beograda”

- Niko u Crnoj Gori zbog trenutne antisprske politike neće da kaže da je ovo autoput Beograd-Bar nego govore da je ovo autoput Beograd-Bojare. Ovo je autoput koji će povezati Srbiju i Jadransko more- rekao je u Ubu, Andrija Mandić lider demokratskog opozicionog saveza Demokratski front.

16:40 - Na dočeku u Ubu i sportisti

Na Ubu su predsednika dočekali i predstavnici FK "Jedinstvo" i ženskog odobjkaškog kluba "Ub".

16:35 - Delegacija stigla na isključenje za Ub

Miloš Veliki Nenad Jezdić otvaranje autoputa
Foto: Blic / RAS Srbija
Miloš Veliki Nenad Jezdić otvaranje autoputa

Predsednik opštine Ub, Darko Glišić dočekao je delegaciju i predsednika Vučića na isključenju autoputa za Ub.

Delegaciju koja je krenula iz Obrenovca na ovom isključenju dočekao je i glumac Nenad Jezdić obučen kao Miloš Obrenović i ovom prilikom pročitao biografiju ovog vladara po kome je autoput dobio ime.

16:30 - Dodik : Gradićemo autoput Beograd-Banja Luka

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik istakao je ovom prilikom kako je otvaranje autoputa "Miloš Veliki" od velikog značaja za spajanje naše dve zemlje budući da će putnici sada lakše o brže stizati do BiH. Dodik je ovu priliku iskorisitio da najavi i izgradnju auto-puta Beograd-Banja Luka.

16:25 - Doveli smo nove investitore u Čačak

Kako je predsednik najavio očekuje nove investiore koji će ulagati novac u Milanovac i Obrenovac, te da će novim putevima biti olakšan saobraćaj kroz ovaj kraj naše zemlje.

Pročitajte još

16:20 - Novi autoput

- Imaćemo jedno iznenađenje o kome ću govoriti u svom svečanom govoru, a to je autoput Vožd Karađorđe koji će spojiti Šumadiju sa istočnim krajem Srbije – rekao je predsednik.

16:15 Ovo je samo početak, 15. Septembra otvarmo novi krak Koridora 10

Kako je istakao predsenik Vučić, orgoman novac je uložen u izgradnju ovog autoputa, te je jako srećan zbog njegovog otvaranja.

- Mi ovo ne završavamo već smo počeli. Zahvalan sam svima koji su se trudili i radili, ali ovo je tek početak, jer 15. Oktobra otvaramo istočni krak Koridora 10, od Niša do Gradine što je jako bitno za ovaj kraj Srbije - rekao je Vučić.

16:10 Prva kartica za ulazak na autoput

Predsednik Vučić dobio je prvu karticu sa za ulazak na autoput i tom prilikom popričao sa radnicima na naplatnoj rampi, nakon čega se uputio ka Ljigu.

16:05 - 74 godine smo čekali autoput

vučić otvaranje autoputa miloš veliki01
Foto: Blic / RAS Srbija
vučić otvaranje autoputa miloš veliki01

Kako je predsednik Vučić ovom prilikom, građani ovog dela Srbije su skoro 74 godine čekali autoput. Kinezi sun am obećali da ćemo do 2021. godine imati gotovu deonicu Preljina-Požega, te će se tada za sat vremena I petnaest minuta stizati od Beograda do Požege.

16:00 - Dolazak predsednika

Predsednik Vučić upravo je stigao na naplatnu rampu Obrenovac odakle će se uputiti ka Ljigu.

- Pre svetog Nikole otvorićemo put do Surčina što će biti velika stvar za celu Srbiju, te neće biti gužve u Beogradu. Dakle, za četiri meseca imaćemo celi autoput - rekao je Vučić ovom prilikom.

15:55 - Putovanje do Ljiga

Predstavnici vlasti, kineska amabasadorka i predstavnici kompanije koja je pravila autoput provozaće se od naplatne rampe Obrenovac do petlje Ljig.

15:53 - Svečano otvaranje autoputa u 19h

Autoput “Miloš Veliki” svečano će biti otvoren večeras u 19 sati nakon što se predsednik Vučić na petlji Ljig bude obratio građanima.

15:51 Autoput dostupan putnicima od večeras

Kako nezvanično saznaje reporter “Blic” putnici će novi autoput moći da koriste već večeras od ponoći.

15:49 – Zvučni zid u bojama srpske zastave

Na naplatnoj rampi Obrenovac gde se sastaju srpska i kineska delegacija deo zvučnog zida obojen je u bojama srpske zastave. Otvaranju prisustvuju ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović, ministar finansija Siniša Mali, gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić, predsednik opštine Obrenovac, Miroslav Čučković i direktor JP „Putevi Srbije“ Zoran Drobnjak, Milorad Dodik i amabadorka Kine u Srbiji Čen Bo.

Autoput "Miloš Veliki"
Foto: D. Goll / Tanjug
Autoput "Miloš Veliki"

15:47 - Obeležena kilometraža na putu

Na samom ulasku na autoput postoji tabla sa obeleženom kilometražom od Uba, Lajkovca, Ljiga i Čačka. Obeležena je horizontalna signlaizacija, a svuda pored puta je stavljena zaštitna ograda. Kako javlja naš reporter opšti utisak svih prisutnih u autobusu je da na autoputu nema „drmusanja“ prilikom vožnje kao što je to slučaj na autoputu iz Hrvatske i Mađarske.

15:45 - Veliko interesovanje medija

Kako javlja reporter "Blica" sa lica mesta, za ovaj događaj vlada veliko interesovanje medija, s obizorom na to da su na otvaranje krenula četiri puna autobusa novinarskih ekipa. Među njima je i desetak novinarskih ekipa iz Kine, budući da je kineska kompanija "Sandog haj spid" gradila ovaj autoput. Uoči otvaranja autoputa mere obezbeđenja su na jako visokom nivou.

15:44 - Spajanje autoputa za brže putovanje

Spajanjem novoizgrađenog dela autoputa od Obrenovca sa delom puta Ljig-Preljina putnici će sada imati sigurniju i bržu alternativu za Ibarsku magistralu, te će sada putovati gotovo sat vremena kraće. Sada će se od Obrenovca do Preljenje u cugu prelaziti 103 kilometara novim autoputem, a s obzirom na to da će ograničenje većim delom deonice biti 130 kilometara, ta razdaljina će se prelaziti od 45 do 50 minuta.

15:42 - Brže, ali i sigurnije

Pored uštede vremena, otvaranje ove deonice je posebno značajno za bezbednost saobraćaja u ovom regionu pošto će vozači konačno većim delom imati alternativu za ozloglašenu Ibarsku magistralu, najveću crnu tačku u Srbiji.

Pročitajte još

15:40 - Putarina 420 dinara

Naplata putarine će se vršiti u zatvorenom sistemu naplate, odnosno prema pređenom kilometru. Za automobile koji putuju od Obrenovca do Preljine putarina će iznositi 420 dinara.

15:39 - Kako da se uključite iz četiri pravca

Foto: Petar Živojnović / RAS Srbija
Foto: Petar Živojnović / RAS Srbija
Foto: Petar Živojnović / RAS Srbija
Foto: Petar Živojnović / RAS Srbija

15: 36 - Tunel sa 88 kamera

Simbol novoizgrađenog dela Koridora 11 je tunel „Brančić“, dužine 940 metara kod Ljiga, koji ima 88 kamera. U neposrednoj blizini nalazi se tehničko-operativni centar iz kojeg se upravlja saobraćajem u dužini od četiri kilometra, odnosno od petlje Ljig do izlaska iz tunela.

Foto: Milan Ilic / RAS Srbija

15:34 - Pumpe dogodine

Važno je napomenuti da će benziske pumpe na ovom autoputu biti izgrađene dogodine, kao i ostali prateći sadržaji.

Pročitajte još

15:32 - Šest naplatnih rampi za sve pravce iz Srbije

Foto: Milan Ilic / RAS Srbija

Ovaj autoput imaće dve čeone i četiri bočne naplatne stanice, a putarina za putnička vozila iznosiće oko 420 dinara. Na ovom putu naići će se sledeće naplatne rampe: čeona naplatna stanica Obrenovac i Preljina, bočne naplatne stanice Ub, Lajkovac, Ljig, Takovo i Preljina.

15:30 - Do kraja godine - povezivanje koridora 10 i 11

Najvažniji deo posla se očekuje do kraja godine - a to je spajanje sa deonicom Surčin-Obrenovac, čime će se povezati sa Koridorom 10 i autoputem Beograd-Zagreb.

15:28 - Zašto baš Miloš Veliki

Novi put koji povezuje Beograd i Čačak, a u budućnosti bi trebalo da dosegne sve do Crne Gore, odnosno do južnog Jadrana, prolazi i kroz Takovo, u kojem su se srpske starešine, na čelu sa Milošem Obrenovićem, okupile u aprilu 1815. i odlučile da podignu drugi ustanak protiv Turaka. Stoga, upravo po ovom knezu novi autoput je i dobio ime Miloš Veliki.

autoput miloš veliki nova tabla
Foto: Blic / RAS Srbija
autoput miloš veliki nova tabla

15:26 - Dobro došli u blog uživo

Dobro došli u blog uživo gde ćemo tokom dana pratiti otvaranje nove deonice na Koridoru 11 - Autoput Miloš Veliki.