Svečano otvoren auto-put "Miloš Veliki"

Deonica auto-puta "Miloš Veliki" od Obrenovca do Ljiga svečano je otvorena. Sa ranije otvorenom deonicom Ljig–Preljina čini celinu od 103 kilometra auto-puta. Otvaranjem ovog puta saobraćaj se izmešta sa "magistrale smrti", Ibarske magistrale, i put od Beograda do Čačka skraćuje na oko sat vremena. Auto-put je svečano otvorio predsednik Srbije Aleksandr Vučić.

19.30 – Uz pesmu "Igrale se delije", vatromet i prolazak prvih automobila, u bojama zastave Srbije, kroz tunel Brančić auto-put "Miloš Veliki" svečano je pušten u saobraćaj.

19.10 – Obraćajući se prisutnima kod petlje Ljig, predsednik Srbije je poručio da su građani više od 70 godina čekali ovaj dan kada će biti otvoren novi put ka Zapadnoj Srbiji. 

19.00 – Intoniranjem himne "Bože pravde" i obraćanjem Nenada Jezdića u ulozi kneza Miloša kod petlje Ljig počela je centralna tačka na celodnevnom događaju otvaranja "Miloša Velikog".  

18.30 – Gradnju auto-puta od Obrenovca do Čačka pratio je veliki broj izazova – od nepredvidive prirode do ljudske ćudi. 

18.05 – Stanica: tunel Brančić, dug 945 metara. U njemu je 88 kamera koje prate saobraćaj u dve tunelske cevi, a sve se kontroliše iz tehničko-operativnog centra. Vučić je obišao Operativni centar, gde je kratko razgovarao sa zaposlenima. Zatim je održana prezentacija i degustacija nacionalnih jela i pića sa područja povezanih auto-putem "Miloš Veliki".

18.00 – Otvoreni autobusi sa predsednikom i VIP zvanicama prošli su upravo ispod stare Ibarske magistrale koja će novim auto-putem biti znatno rasterećenija. Ovo je simboličan momenat pošto su nakon nekoliko decenija vozači dobili novi put ka Zapadnoj Srbiji.

17.40 – Putarina od Obrenovca do Čačka koštaće oko 420 dinara. Na novoj deonici od Obrenovca do Ljiga počeće da se naplaćuje od 1. septembra, rekao je predsednik.

17.15 – Sledeća tačka tokom patrole auto-putem "Miloš Veliki" je petlja Lajkovac–Valjevo. Ovu "stanicu" obeležila je vesela atmosfera i prigodan kulturno-umetnički program lokalnog KUD-a. Predstavljen turistički potencijal koji se otvara novim auto-putem. Planina Divčibare postaće bliža, a turisti će moći da se upoznaju sa krajem u kom su se vodile najžešće borbe tokom Kolubarske bitke.

16.50 – Lider opozicionog crnogorskog Demokratskog fronta Andrija Mandić rekao je da je današnji dan pobeda ne samo Srbije, već i Crne Gore. "Ovaj auto-put će biti deo puta koji će vjenčati Crnu Goru i Srbiju, vjerujem da će Luka Bar i željeznica biti jedan od glavnih oslonica za preporod Crne Gore", ističe Mandić. Nakon govora lidera DF-a, delegacija je nastavila obilazak novog auto-puta.

16.35 – Delegacija je stigla na naplatnu rampu Ub, gde je predsednika dočekao glumac Nenad Jezdić u ulozi kneza Miloša Obrenovića. Vučić će na ovom mestu razgovarati sa predstavnicima kompanija koje su gradile ovu deonicu kao i lovcima i ribolovcima iz Fazanerije Ub. 

16.15 – Predsednik, ministarka saobraćaja, VIP zvanice i novinari krenuli su otvorenim autobusom u obilazak deonice auto-puta od Obrenovca do Ljiga.

16.05 – Vučić je stigao do naplatne rampe Obrenovac, odakle će krenuti u obilazak novog auto-puta. U kratkom obraćanju medijima zahvalio se kineskom predsedniku Si Đinpingu i prijateljskom kineskom narodu. "Ovo je na ponos naše zemlje", istakao je predsednik i najavio da će deonica auto-puta od Surčina do Obrenovca biti otvorena 18. decembra.

15.45 – Tehnički centar u tunelu Brančić postaće regionalni centar u kom će se nadzirati celokupan Koridor 11. 

15.30 – Ministarka saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović rekla je da je "Miloš Veliki" spreman za otvaranje: "Neka nam je svima srećan auto-put". 

Čitavu trasu novoizgrađenog auto-puta prošao je predsednik Srbije sa saradnicima, izvođačima radova, razgovarao sa radnicima i meštanima. Mesto odakle je krenuo na taj put je Obrenovac.

Tokom obilaska naplatne rampe Obrenovac, Vučiću je simbolično uručena naplatna kartica sa brojem 001. 

Deonica od Obrenovca do Ljiga duga je oko 62 kilometra, ima 11 nadvožnjaka, 44 mosta i tunel Brančić dug 945 metara.

Postoje dve tunelske cevi, sa po dve kolovozne trake, širine osam i po metara. U obe cevi postoji prostor za vozila koja su u kvaru, kao i veza između tunelskih cevi u slučaju vanrednih situacija.

Opremljen je najsavremenijom elektro-mašinskom opremom, uz stalno praćenje i upravljanje saobraćajem iz tehničko-operativnog centra.

Vožnja od Obrenovca do Čačka, duga 103 kilometra, koštaće 420 dinara, a stizaće se za oko sat vremena.

Uz postojeće petlje Takovo i Preljinu, postoje još tri petlje – Ub, Lajkovac i Ljig. Na novom auto-putu postojaće četiri naplatne rampe, tri bočne i jedna čeona.

Putnici iz Beograda do uključenja na aut-put mogu doći putem pored Ade ka Obrenovcu, ali i obilaznicom preko Ostružničke petlje.  

Početak auto-puta za vozače iz Beograda je u mestu Mislođin. Od centra Beograda do uključenja na auto-put u tom selu treba između pola sata i 45 minuta, zavisno od gužve.

Auto-put "Miloš Veliki" povezuje celu Zapadnu Srbiju sa Beogradom, omogućiće nove investicije i značajno doprineti turističkom razvoju tog kraja Srbije. 

"Miloš Veliki" deo je Transevropske magistrale. Treba da poveže, prolazeći kroz Srbiju i Crnu Goru, Centralnu Evropu i Jadransko more.  

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво