Magazin Putovanja Vojvodina

Amerikanci očarani srpskim gradom: Izgleda kao da je iščupan iz bajke

“Dok se horde turista guraju kako bi najbolje snimili Gaudijeve art-nouveau zgrade u Barseloni, 140.000 srpskih državljana živi u najčuvanijoj svetskoj tajni, art-nouveau remek delu zvanom Subotica”, piše portal Daily Beast.

Suboticu opisuju kao grad iščupan sa stranica bajke.

“Šarene zgrade dizajnom podsećaju na Ivicu i Maricu, a svojim bi dizajnom očarale Instagramere. Začuđujuće, Subotica nije na dizajnerskom i putoholičarskom radaru iako je udaljena samo dva sata vožnje od Beograda, što je čini savršenim otkrićem istočne Europe”, pišu.

View this post on Instagram

Lepa noć #subotica

A post shared by Subotica.com (@wwwsuboticacom) on

Daily Beats dodaje da je područje oko Subotice naseljeno 3000 godina, a grad se prvi put spominje u spisima iz 1391. godine.

Bio je glavni grad carstva srpskog cara Jovana Nenada Crnog, a do sada je nosio više od 200 naziva te se od 1920. nalazio u pet različitih zemalja.

“Iako je gradska istorija dovoljno posebna, lokacija na mađarskoj i srpskoj granici – kulturnoj raskrsnici, pretvorila je Suboticu u biser art nouveaua, pokreta s prelaza u 20. vek koji je imao ukrasni i dekorativni pristup prema svim aspektima života, uključujući arhitektuau. Glavna filozofija art nouveaua bila je ulepšati svakodnevna mesta svima, a to je očito u Subotici”, piše u tekstu.

Ističu da Subotica ima 12 znamenitih art nouveau zgrada različitih stilova, poput hotela Zlatno jagnje i Gradskog muzeja.

Kao atrakcije u mađarskom stilu navode Palić, vodeni toranj, Muzički paviljon i palatu Rajhl “raštrkane po malom gradu i oko Palićkog jezera te su poput komadića zlata na karti s blagom”.

Daily Beast spominje i Gradsku kuću, subotičku sinagogu i zgradu Subotičke štedionice na Korzu sagrađenu 1908. godine.

Dodaju da je sinagoga zasigurno najvažnija zgrada sagrađena u Subotici.

View this post on Instagram

#subotica #serbia #travel

A post shared by crelby (@crelby) on

Nastala je 1902. godine, a Daily Beast posebno spominje njenu “veličanstvenu unutrašnjost u bež, crvenim, zelenim i zlatnim tonovima, s vitražima na prozorima i detaljnim dizajnom stubova”.

“Danas je to druga najveća sinagoga u Europi, što je iznenađujuće ako uzmete u obzir da u Subotici živi oko 400 Jevreja”, dodaju.

TOP 10 destinacija za savršen odmor u Srbiji koji vas neće puno koštati

Čitajte Luftiku na Google vestima

Dragana Vidić

Čeka poslednji voz za Nedođiju. I to uspešno radi jako dugo. U međuvremenu piše.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

1.5K Share
1.5K Share
Share via
Copy link