U SPOMEN-MAUZOLEJU SRBIMA STRADALIM OD USTAŠA: Ćutanje o žrtvama je još jedan zločin!

Vladimir MITRIĆ

18. 08. 2019. u 07:25

Na Drini, kod Višegrada, nikao mauzolej koji čeka osvećenje. Dobrotvori Spasoje Albijanić i Miodrag Davidović Daka podigli beleg

У СПОМЕН-МАУЗОЛЕЈУ СРБИМА СТРАДАЛИМ ОД УСТАША: Ћутање о жртвама је још један злочин!

Spomen-mauzolej u Starom Brodu, na Drini, kod Višegrada / Foto V. Mitrić

SPOMEN-mauzolej, na Starom Brodu, na Drini, kod Višegrada, posvećen srpskim žrtvama od ustaških zločinačkih ruku u proleće 1942. godine, koji su podigli dobrotvori Spasoje Albijanić i Miodrag Davidović Daka, još samo čeka osvećenje, koje bi trebalo da predvodi patrijarh srpski Irinej, kao i veliku državnu ceremoniju.

Izgradnja i uređenje spomen-mauzoleja su okončani na vreme. Akademik SANU Matija Bećković je živo pratio izgradnju tog belega na Drini i kaže da ga raduje što je posao priveden kraju i što će "na mnogaja leta da svedoči o stradnju nedužnih srpskih, civilnih žrtava, od ustaške ruke, čijem su se divljaštu čudili i nacisti, koji su bili u blizini".

BEĆKOVIĆEVE besede, minulih godina, o neviđenoj drami u proleće 1942. godine, kada je iz Sarajeva krenulo 10.000 ustaša s namerom da proteraju i pobiju srpsko stanovništvo koje je izbeglo sa područja Sarajeva, Pala, Olova, Kladnja, Sokoca, Han Pijeska, Rogatice i Višegrada, po kazivanju Spasoja Albijanića, opredelile su njega i njegovog prijatelja Daku Davidovića da žrtvama u čast i spomen podignu ovo veliko uzdarje kraj same vode.

- Dolazili smo, svake godine na Mladence, na godišnjicu stravičnog zločina prema našem narodu, kao i akademik Bećković, da se poklonimo senima nedužnih žrtava, među kojima je bilo najviše dece, žena, staraca - priča Spasoje Albijanić. - Radove smo započeli u jesen prošle godine, dobro su napredovali i pred nama je svetkovina, čiji je pokrovitelj Vlada Republike Srpske.

ZA ovu golgotu vrlo bi bila primerena molitva koju je napisao najčuveniji Hercegovac Jovan Dučić, koja glasi:

"Pomiluj, Svemoćni, nevine što ginu, Tebi su pružili njine čiste ruke; Za tvoju su oni pali veličinu, na tvoj znak prineli sve suze i muke."

Akademik Bećković, dobrotvor Albijanić i Drago Mirković


AKADEMIK Bećković je pohvalio ovo dobročinstvo Albijanića i Davidovića, "kako bi nedužni stradalnici i mučenici dobili dostojan beleg od roda svoga, uz tužnu konstataciju da se o ovome ćutale sve do pre 11 godina, kada je višegradski sveštenik Dragan Vukotić odlučio da prvi put služi pomen žrtvama".


- Sva čast Albijaniću i Davidoviću, divnim čedima Stare Hercegovine, koji znaju dobro da je svaki zločin veliki, a još je veći onda kad se prikriva, što su minulih decenija činile vlasti u BiH, nažalost, ne samo komunističke, koje su za ovo zlo znale ali su ga stavili na spisak zabranjenih tema - kaže akademik SKANU Dragoljub Drago Mirković, koji je bio na susretu dobrotvora i akademika Bećkovića.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (12)

Драган КНН

18.08.2019. 08:52

Туго наша велика , голема , преголема !!!

Рајко Бабић

18.08.2019. 09:12

Потребно је да буду натписи и подаци и на енглеском језику, да они који не знају српски језик и ћирилицу да могу да се упознају са догађајем и страдањима нашег народа.

DragaNS

18.08.2019. 11:10

Nas najvise pobili i proterali a ti koji su to ucinili nas danas nazivaju genocidnom narodom, apsurd apsurda!

piksi

18.08.2019. 14:51

toliko o talijanima koji su kao bolji od švaba,a europa primila u zagrljaj ustaške koljače,po planu vatikanskog satane-upamet se srbistanci,da nema Putina sve bi nas zatrli

Stani malo...

18.08.2019. 23:16

A zasto se šuti o grobnicama nevinih imuči ubijenih bošnjaka 90tih u bosni? Hočete nešto, glumite nekoga a obraza ni milimetra!

Miloš

19.08.2019. 09:58

@Stani malo... - Isto zato što se ćuti o Srbima iz Sarajeva, Tuzle, Mostsra, Vareša i drugih gradova koje su pobili Bošnjaci 92 i 93

Maj ajde bre, ne s...

03.09.2019. 06:56

@Stani malo... - U BIH i RS 90tih godina nisu samo bosnjaka bili zrtve nego i Srbi i Hrvati. A da to se razlikuje prema zrtve Srba, Jevreje i Roma od NDH Ustase za vreme drugi svetski rat malo sutra. Da nisu Ustase pobili preko million Srba tada nebi ni bilo rat u 90ihA ti Bosnjak (pre 90ih si kao ostali u Bosni bio Bosanac a sad Bosnjak) malo se napameti i pomisli dali si porturcin?

Deda Panta

19.08.2019. 01:13

A gde je sada Veliki Štrumf da ovo otvori? Nije mu to popularno u višegodišnjoj kampanji?

Nikola IS

19.08.2019. 07:14

Moj otac je kao desetogodišnji dječak preživio ovaj pokolj. Više desetina hiljada preostale nejači od potpunog uništenja spasili su Nijemci, na intervenciju Milana Nedića. Hrvat Brioz je posle rata zabranio svaki pomen ovog događaja u nastojanju da se on, kao i svi ostali zločini NDH zauvijek zaborave.

Disaster

03.09.2019. 08:55

Dobro zapamtiti braćo, i prvom prilikom žestoko vratiti svaku kap krvi...samo tako može posle dugo vladati mir na ovim prostorima...