Zarađuju prodajući led s Grenlanda

Edvard Kin je kanadski ribar koji traga za santama leda odlomljenim s grenlandskih glečera.
Zarađuju prodajući led s Grenlanda
Foto: Pixabay
Šezdesetogodišnji kapetan ribarskog broda "Green Waters" isplovljava svakog jutra u zoru i s još trojicom članova posade kreće u lov na svoje "zlato" - sante leda.
 
Time se bavi više od 20 godina i dobro zarađuje prodajući lokalnim kompanijama vodu koju dobije topljenjem ledenih gromada. 
 
Ali težak je to posao. Dani su dugi, a "žetva" nije laka. Do ove sante, koju je prvo primetio na satelitskom snimku, morao je da plovi 24 kilometra.
 
Posada u punoj sezoni, od maja do jula, prikupi oko 800.000 litara vode koju prodaju lokalnim kompanijama za dolar po litru. A one je potom prodaju na tržištu kao "najčistiju vodu" koja se može dobiti za novac.
 
Jedan od njegovih kupaca, kompanija "Dina Pro", prodaje vodu u staklenim flašicama po ceni od 16 kanadskih dolara (desetak evra). Ciljaju bogatu klijentelu i nadaju se da će proširiti posao na stranom tržištu.
 
Popularna vinarija "Auk Island Winery", smeštena u turističkom selu Tvilingejtu, vodu s ledenih santi koristi za proizvodnju vina. Boca košta i do 90 kanadskih dolara.
 
Ali ima to i svoju lošu stranu. Iako on za to nije kriv, Kinov posao cveta zbog globalnog zagrevanja. Stručnjaci kažu da se Arktik zagreva triput brže nego ostatak planete.
 
Uprkos poslovnom uspehu, posada "Green Watersa" koristi se oruđem koje se nije menjalo decenijama, motkama, mrežama, sekirama.
 
"Težak je to fizički posao i niko ne ostaje dugo. Meni je 60 i nadam se da ću izdržati još koju godinu, ali vreme i meni curi", kaže Kin, koji je zbog toga prisiljen da često menja članove posade.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin

Umro modni kreator Roberto Kavali

Preminuo je italijanski modni kreator Roberto Kavali, decenijama dizajner "džet-seta" s eksluzivnim materijalom kakav je koža pitona i uz korišćenje živopisne štampe (printova) na tekstilu.