FOTO: Lokalitetu gde je pronađena "župska venera" stara 6.000 godina novac od države za nastavak arheoloških radova

Ministarstvo kulture i informisanja će obezbediti novac za nastavak arheoloških radova na lokalitetu Vitkovačko polje kod Aleksandrovca, gde je u ponedeljak pronađena monumentalna figurina "župske venere" za koju se procenjuje da je nastala u periodu od 4.500 do 3.500 godina pre nove ere.
To je najavio ministar kulture Vladan Vukosavljević
 
"Tajne vinčanske kulture polako izlaze na videlo, i Srbija ima sreću da baštini tragove nama nepoznatih ljudi i relativno nepoznate kulture. Zadatak Ministarstva kulture i informisanja jeste da obezbeđuje sredstva i uslove za stručnjake koji često rade u otežanim uslovima i Ministarstvo će uraditi sve da obezbedi što bolju finansijsku i tehničku podršku za nastavak istraživanja", rekao je Vukosavljević.
 
Ministar je najavio mogućnost da se lokalitet Vitkovačko polje, kada se steknu uslovi, uključi u kapitalni projekat "Vinča" kao integralni deo vinčanske, tehnološki najnaprednije praistorijske kulture na svetu.
 
 
"Projekat 'Vinča' uvršten je kao strateški projekat Ministarstva kulture i informisanja. Tamo će biti ulagana velika novčana sredstva u naredne tri godine, ali verujem da će i Vitkovačko polje, zahvaljujući ovom otkriću biti u prilici da se visoko popne na lestvici prioriteta Ministarstva. To ovaj lokalitet i ova vrsta istorije zaslužuju, kao i stručnjaci iz ustanova kulture koji su na tome radili, i koji će na tome raditi i ubuduće", rekao je ministar.
 
 
U Zavičajnom muzeju Župe se, pored ostalog, čuvaju i čuvene župske venere: "Lejdi of Aleksandrovac" (Miladija), "Venus de Župa" (Ružica), "Madam de Vitkovo" (Grozdana), kao i "Madam de Venčac". Ove figure boginje plodnosti bile su delo prvih zemljoradnika koji su naseljavali ove prostore pre više od 6.000 godina.
  • Goran Mijatović

    18.08.2019 09:55
    HighLight
    Retko lepa vest u zadnje vreme :)

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija