PRAVA RIZNICA ISPOD ZEMLJINE POVRŠINE: Naučnici pronašli drevni rezervoar lave i dijamante stare koliko i Mesec!
Foto: EPA / USGS

neverovatno OTKRIĆE

PRAVA RIZNICA ISPOD ZEMLJINE POVRŠINE: Naučnici pronašli drevni rezervoar lave i dijamante stare koliko i Mesec!

Planeta -

Pronađen je drevni rezervoar lave i riznica dijamanata oko 410 km ispod Zemljine površine.

Smatra se da su takozvani rezervoari lave stari koliko i Mesec, a nastali su pre 4,5 milijardi godina.

Njihovo postojanje je potvrdio međunarodni tim istraživača koji su merili izotope helijuma u dijamantima, koji su na površinu dospeli silovitim vulkanskim erupcijama.

Tragovi elemenata su potvrdili njegovo poreklo i omogućili istraživačima da sastave celu priču. Kako se formiraju rezervoari lave i dijamanti još uvek je misterija, ali prisustvo jednog takvog drevnog tela nađeno ispod Brazila.

foto: Shutterstock

Smatra se da ih ima mnogo više i da se nalaze duboko u površini Zemlje na različitim lokacijama. Studija je okupila istraživače iz Velike Britanije, Kanade, Australije i Brazila kako bi proučili dijamante iz površinskog vulkana.

Jedino objašnjenje za jedinstveni helijumski potpis su da stene potiču iz prostora koji se nalazi ispod Zemljeni površine.

Dr Suzete Timerman, koautor studije sa Nacionalnog instituta u Australiji, rekla je da su dijamanti najteža poznata neuništiva prirodna supstanca, pa prižaju savršenu vremensku kapsulu, koja pruža prozor u Zemljine dubine.

"Uspeli smo da izvučemo helijumski plin iz 23 super duboka dijamanta sa područja u Brazilu. On su pokazali karakterističan izotopski sastav koji bismo očekivali od drevnog rezervoara, potvrđujući da su gasovi ostaci još iz vremena vremena pre nego što su se Mesec i Zemlja sudarili.

Iz geohemije dijamanata znamo da su se oni formirali u području koji se zove "prelazna zona", a koja se nalazi između 410 i 660 kilometara ispod površine Zemlje.

To znači da je ovaj rezervoar preostao od Zemljinih početaka i da mora biti u ovom području ili ispod njega. Ostaju samo pitanja da li je ovo veliki pojedinačni rezervoar ili postoji više drevnih a manjih", kaže ona.

Kurir.rs/Dejli Mejl

Foto: EPA/USGS/Ilustracija

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track