Prognoza za jesen: Oluje na Balkanu, moguće su i poplave

Meteorološki servis AccuWeather objavio je evropsku sezonsku prognozu za jesen 2019. godine u kojoj za Balkan predviđa povremeno olujno nevreme kakvo nas je pogađalo tokom ovog leta.
Prognoza za jesen: Oluje na Balkanu, moguće su i poplave
Foto: Pixabay
Jake kiše padaće po nekoliko dana zaredom što će stvoriti preduslove za pokretanje klizišta i poplava. Ovakvo vreme najviše se predviđa u oktobru i novembru. Na Balkanu se očekuje da će temperature ostati blizu ili malo niže od uobičajenih za ovo doba godine. 
 
Potencijalni prodor hladnog vazduha sa istoka i severa u kasnoj jeseni doneće obilniji sneg iz Mađarske i Rumunije u Srbiju i BiH.
 
"Često nestabilno vreme imaće negativan uticaj na agrokulturu i spoljašnje aktivnosti u ovoj regiji", rekao je meteorolog Tajler Rojs.
 
U većem delu Evrope očekuju se natprosečne temperature, ali će se istočna Evropa suočiti s oštrim prelazom iz jeseni u zimu. Sezona će početi blagim vremenom, ali se predviđaju hladniji dani od oktobra do novembra. U Ukrajini i Belorusiji sneg se očekuje krajem novembra.
 
Olujni vetrovi koji se očekuju i u Velikoj Britaniji, Francuskoj, Holandiji i Danskoj, mogli bi da uzrokuju prekide električne energije i poremećaje u odvijanju saobraćaja. Postoji i opasnost od poplava.
 
Nasuprot tome, Portugalija i Španija će se suočiti s nesnosnim vrućinama koje će doneti i rizik od požara. Tokom septembra će biti toplo i suvo vreme koje će zahvatiti i jug Francuske. Nagla promena očekuje se u oktobru zbog oluja koje dolaze sa Atlantika.
 
Područje od Francuske do Poljske će imati ugodnu jesen bez velikih kiša. Većinu septembra će u Parizu, Berlinu i Varšavi biti oko 20 stepeni. Promena se očekuje krajem novembra.
  • BELENYI

    18.08.2019 09:36
    OOOOOOO
    Očigledno da AV ne priznaje zakone METEOINŽENJERINGa ! Ajde videćemo !
  • lol

    18.08.2019 08:35
    Nije tačno, Vučić je rekao da više nikad neće biti oluja!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.