Postavljaju se objašnjenja na spomenike kontroverznog projekta "Skoplje 2014"

Nekoliko spomenika kntroverznog projekta "Skoplje 2014" dobilo je table sa objašnjenjem da je reč o ličnostima iz helnističke istorije i civilizacije.
Postavljaju se objašnjenja na spomenike kontroverznog projekta "Skoplje 2014"
Foto: Pixabay
Ta objašnjenja su prvo postavljena na spomenik na centralnom gradskom trgu "Vojnik na konju", na kome je predstavljen Aleksandar Makdonski, ali i na obližnje spomenike njegovim roditeljima Filipu Drugom i Olimpiji. 
 
Oznake su napisane na tri jezika - makedonskom, albanskom i engleskom.
 
Sada ispod spomenika "Vojnik na konju" može da se pročita da je podignut u čast Aleksandru Makedonskom, istorijskoj ličnosti koja pripada antičkoj istoriji i civilizaciji i svetskom kulturnom i istorijskom nasleđu.
 
Stavljanje tabli sa objašnjenjem da spomenici podignuti u Severnoj Makdoniji pripadaju helenskoj civilizaciji deo je Prespanskog dogovora kojim je rešen višedecenijski spor Skoplja i Atine oko imena makedonske države. 
 
Obaveza koju je vlada u Skoplju preuzela tim sporazumom je i uklanjanje antičkog makedonskog simbola "sunce iz Vergine" sa svih javnih prostora i iz institucija, pa je tako taj simbol odmah "izbrušen" i sa šahti u centru Skoplja.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet