KOREJSKA NOVINASKA AGENCIJA: Cilj vežbi Južne Koreje i SAD je napad na Severnu Koreju

Tanjug

17. 08. 2019. u 12:53

Cilj zajedničkih vojnih vežbi Južne Koreje i SAD je napad na Severnu Koreju, tvrdi Korejska centralna novinska agencija

КОРЕЈСКА НОВИНАСКА АГЕНЦИЈА: Циљ вежби Јужне Кореје и САД је напад на Северну Кореју

Foto EPA

Cilj zajedničkih vojnih vežbi Južne Koreje i SAD je napad na Severnu Koreju, tvrdi Korejska centralna novinska agencija (KCNA).

"Dobro je poznata činjenica da su SAD i južnokorejske vlasti, tokom proteklih decenija, postali vešti u sposobnostima za vođenje rata, stalno menjajući i dopunjujući operativne planove svih opisa, koji pretpostavljaju iznenadan prevetivni napad na Severnu Koreju", navodi se u potpisanom komentaru te državne agencije Severne Koreje.

U komentaru se dodaje da se svrha vojnih vežbi, za koje se navodi da su usmerene protiv Severne Koreje, nije promenila, prenosi južnokrejska agencija Jonhap.

Agencija je, takođe, kritikovala SAD zbog, kako je navela, kršenja sporazuma o denuklearizaciji, koji je postignut na istorijskom samitu predsednika SAD Donalda Trampa i severnokorejskog lidera Kim Džong-una u SIngapuru u junu 2018. godine.

"Nijedan zakon ne predviđa da jedna strana može da odustane od obaveza i da samo mi moramo da ih ispunimo.. SAD bi trebalo da imaju na umu da upozorenja, koja ponavljamo, nisu prazna priča", poručila je agencija.

Pjongjang je, takođe, obećao da će nastaviti sa razvojem naoružanja.

"Pravi odgovor na uklanjanje svih potencijalnih i direktnih pretnja po bezbednost naše države je stalni razvoj moćnih fizičkih sredstava i njihovo raspoređivanje za stvarni rat", poručuje se u komentaru.

Jonhap primećuje da je komentar objavljen dan nakon što je Severna Koreja saopštila da nema nameru da ponovo razgovara sa svojim južnokorejskim susedom.

Južnokorejska vojska objavila je da je njihov severni sused juče ispalio najmanje dva projektila u more.

Severna Koreja protestovala je protiv održavanja zajedničkih vojnih vežbi Južne Koreje i SAD, koje su počele prošle nedelje, nazivajući ih "probom za rat".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije