AMERIKA NAPUSTILA ODBOR KOSOVSKE AGENCIJE: Ambasadori nisu zavese za prozore

Tanjug

17. 08. 2019. u 08:58

Ambasada SAD je poput Britanaca povukla svog predstavnika iz kosovske Agencije za poređenje i verifikaciju imovine (AKKVP).

АМЕРИКА НАПУСТИЛА ОДБОР КОСОВСКЕ АГЕНЦИЈЕ: Амбасадори нису завесе за прозоре
Ambasada SAD je poput Britanaca povukla svog predstavnika iz kosovske Agencije za poređenje i verifikaciju imovine (AKKVP).

Odluka je doneta nakon što je pre nekoliko meseci u odbor te agencije izabran Naser Šalja, bivši komandant tzv. Oslobodilačke vojske Kosova (OVK), kojeg predstavnici diplomatskih misija u Prištini smatraju nekvalifikovanim, piše prištinska Gazeta Expres.

Američki ambasador u Prištini Filip Kosnet saopštio je danas da je podneo ostavku na članstvo u odboru Agencije za poređenje i verifikaciju imovinu objavio je da je danas podneo ostavku u odboru pomenute agencije, podsetivši na stav iznet na dan kada je Šalja izabran.

 "SAD su podnele ostavku u Odboru kosovske Agencije za poređenje i verifikaciju imovine, kao što je to učinila Velika Britanija ranije. Nećemo nastaviti da učestvujemo jer rukovodstvo tog odbora služi ličnijim i političkim interesima više nego ljudima. Izbor nekvalifikovanih osoba na vladinim pozicijama šteti imidžu Kosova i gubi poverenje naroda", napisao je Kosnet na Tviteru.

Ranije je ambasador zahtevao da se nekvalifikovani i oni koji zauzmu pozicije kroz nepotizam i klijentelizam uklone iz prištinskih institucija.

Kosnet je i pre nekoliko meseci javno zatražio da Šalja podnese ostavku na tu funkciju, ali je kosovski parlament ipak verifikovao njegov izbor.

Prethodno je britanski ambasador Ruri O`Konel izašao iz odbora iz istih razloga, ocenivši tada da je imenovanje Šalje kršenje Memoranduma o razumevanje koje su potpisali ta ambasada i kosovski parlament.

On je pozdravio odluku ambasade SAD koja je sledila njegov primer i povukla se iz AKKVP, prenelo je Kosovo onlajn pisanje prištinske štampe.

On je rekao da će nepotizam i korupcija uništiti Kosovo te da "kosovski prijatelji" gube strpljenje.

Oglasio se i nemački ambasador Kristijan Held koji je na Tviteru naveo da se na javne pozicije na Kosovu gleda kao na "nagradu".

Ocenio je i da strani ambasadori ne mogu da budu tretirani kao "zavese za prozore".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Cika Velja

17.08.2019. 09:35

Morace malo da promene stil komunikacije sa teroristickim plemenima na Kosovu!

H.

17.08.2019. 12:35

@TIG - Ta ruka će ih i dalje hraniti i braniti. Svu podršku imaju i imaće i dalje, jer je "mezimče" uvek spremno da igra kako zapadni gazda svira. Borba protiv pravoslavne i proruske Srbije je glavna uloga, sada već dve albanske države pored zemalja sa žilavim Srbima. To je trajni interes zapadnih sila i divlje "mezimče" to dobro zna. Zato i grize, može mu se. Uzalud se nadamo, oni su čvrst tim sa trajnim interesom. Počev još od Austrougarskog, antisrpski motivisanog, pokroviteljstva nad Albancima.

Србин са Косова

17.08.2019. 12:32

Косовска Агенција за поређење имовине (АААВП) бави се усклађивањем података из званичних српских катастарских књига и посебног косовског катастра (насталог после рата, под немачким руководством, нико не зна како и на основу којих података). Огромне површине брдско-планинских и шумских подручја, рубних делова националног парка "Шара, обрадивог земљишта, власништво Србије и Срба - потезима пера, без икаквих консултација са Србијом, накнада, постају албанска или својина католичке цркве на Косову.