Najnovije vesti
Vesti Svet
"GEOGRAFSKI" TRAMVAJI Za praznik realizacija jedinstvenog projekta u Krasnodaru

"GEOGRAFSKI" TRAMVAJI Za praznik realizacija jedinstvenog projekta u Krasnodaru

Krasnodar je prvi grad u Rusiji koji ima "geografske" tramvaje u kojima se može saznati više o istorijskim otkrićima i značajnim ekspedicijama.

Krasnodar Foto: Wikipedia / Wikipedia
Krasnodar

Reč je o sedam tramvaja koji se na ulicama lako mogu prepoznati jer su na njima slike ruskih geografa i putnika-istraživača, prenosi "Ruska gazeta".

- Ove godine 18. avgusta u Rusiji će prvi put biti obležen Dan geografa, a za taj praznik realizujemo ovaj jedinstveni projekat - rekao je gradonačelnik Jevgenij Pervišov.

Cilj projekta je, kako je naveo, da upozna stanovništvo o ruskim putnicima- istraživačima koji su stvarali istoriju zemlje.

Jedan od tramvaja posvećen je geografiji Rusije, gdje se mogu saznati zanimljive informacije i o Krasnodaru. Na primer, malo ko zna, da se Krasnodar nalaz na 45 paraleli severne širine (ravnomerno udaljenoj od Severnog polarnog kruga i ekvatora), zajedno sa Njujorkom, Otavom, Beogradom i Veronom.

Svaki vagon posvećen je znamenitim putnicima, na primer u vagonu Nikolaja Mikluho-Maklaja su kopije originalnih terenskih crteža koje je sačinio u Novoj Gvineji, a u vagonu Ivana Kruzenšterna - detaljna karta istraživanja obale Sahalina. Ko želi da sazna više, može da čita telefonom kju-ar kod i pratiti vezu za više informacija. Za "lenje" putnike obezbeđen je audio-vodič, tako da se vožnja pretvara u neobičnu ekskurziju. 

"Geografski" tramvaji kreću se po svim mikrorejonima Krasnodara na četiri maršrute.