Kurti: Reciprocitet sa Srbijom je rešenje 1Foto: EPA/ ARMANDO BABANI (arhiva)

Lider “Samoopredeljenja” Aljbin Kurti izjavio je danas da Kosovo treba da uvede recipročne mere prema Srbiji i da je to princip koji sve rešava. Kurti je u intervjuu za “Gazetaekspers” ocenio da je reciprocitet sa Srbijom pametnija i poštenija politika od takse od 100 odsto na uvoz srpske robe, prenosi Kosovo onlajn.

On je, međutim, istakao da se taksa ne može ukinuti ako to dva puta nedeljno traže predsednik Srbije Aleksandar Vučić, premijerka Ana Brnabić i srpski ministri, a smatra da su, nažalost, i međunarodni predstavnici građanima Kosova ličili na portparole Beograda.

Ako Samoopredeljenje bude u budućoj Vladi Kosova, Kurti kaže da će se zalagati za politiku reciprociteta u bilateralnim odnosima, objasnivši da to znači da Srbija neće moći da otprema robu na Kosovo ne zbog taksi, nego zato što ne priznaje potvrde “Republike Kosovo”. “Želimo reciprocitet i verujem da međunarodni faktori, uključujući Evropsku uniju i Sjedinjene Države, to razumeju mnogo bolje nego stopostotnu taksu na srpsku robu”, istakao je lider Samoopredeljenja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari