Tursko-američki centar za sigurnu zonu u Siriji počinje sa radom

Tursko-američki operativni centar koji treba da upravlja zonom bezbednosti u severoistočnoj Siriji počeće da radi već sledeće nedelje.

Izvor: Tanjug, Beta/AP

Petak, 16.08.2019.

20:25

Tursko-američki centar za sigurnu zonu u Siriji počinje sa radom
Foto: Tanjug/AP/Hassan Ammar

"Zajednički operativni centar počeće punim kapacitetom da radi iduće nedelje", izjavio je turski ministar odbrane Hulusi Akar, prenosi Anadolija.

Kako podseća Rojters, Turska i SAD su prošle nedelje postigle dogovor da formiraju taj centar, ali nisu saopštile podatke kolika će ta teritorija biti, niti o konačnoj strukturi.

Akar je dodao da su Turska i Sjedinjene Američke Države postigle sporazum u vezi sa kontrolom vazdušnog prostora nad planiranom sigurnom zonom, ali nisu iznele više detalja.

On je govorio tokom posete provinciji Sanliurfa, koja se graniči sa Sirijom, gde su se Turska i SAD dogovorile da osnuju zajednički operativni centar za sigurnu zonu.

Iako sporazumom o osnivanju centra nije precizirano da li će region biti očišćen od kurdskih boraca, Ankara želi da ih protera sa sirijske granice iz pograničnih područja unutar Sirije, smatrajući ih teroristima koji su povezani s kurdskom pobunom u Turskoj.

Akar je rekao i da dogovor predviđa da se snage sirijskih Kurda YPG povuku iz te zone i da predaju teško oružje.

Spor između Ankare i Vašingtona upravo se odnosio na status YPG, glavnog američkog saveznika u Siriji u borbi protiv Islamske države, a koje Turska smatra teroristima povezanim s kurdskim pobunjenicima u samoj Turskoj.

Sirijske kurdske snage su saveznici SAD i sa njima su se borile protiv Islamske države na tom području.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: