Ovo su ubice tenkova koje nam stižu iz Rusije

Novosti online

16. 08. 2019. u 15:34

Delegacija Ministarstva odbrane, predvođena ministrom Aleksandrom Vulinom, obišla je fabriku za proizvodnju helikoptera Mi-35M “Rostvertol” u Rostovu na Donu

Ово су убице тенкова које нам стижу из Русије

Foto: mod.gov.rs

Delegacija Ministarstva odbrane, predvođena ministrom Aleksandrom Vulinom, obišla je fabriku za proizvodnju helikoptera Mi-35M “Rostvertol” u Rostovu na Donu.


Ministar Vulin sastao se sa rukovodstvom vazduhoplovnog zavoda, prisustvovao statičkom prikazu četiri helikoptera Mi-35M koji će biti isporučeni Vojsci Srbije i demonstracionom letu.

"Zahvaljujući politici predsednika Vučića, zahvaljujući politici štednje i tome što naša zemlja konačno može da izdvaja za najnovija sredstva mi imamo najbolje helikoptere na svetu. Oni nisu samo novi, oni su najbolji na svetu u svojoj klasi. To naravno prati i poboljšanje materijalnog položaja pilota, letačkog osoblja, sve ono što je predsednik Vučić kao vrhovni komandant naredio da se radi. Vojska Srbije je dobila jednu potpuno novu sposobnost, nešto što nismo do sada mogli, i svi oni koji ove helikoptere zovu "Vučićevi leteći tenkovi" jesu u pravu. Ovo jesu leteći tenkovi i ovo su sredstva koja su u stanju da zaštite naš prostor, koja su u stanju da pojačaju borbenu gotovost naše zemlje", izjavio je ministar Vulin.



Foto: mod.gov.rs


Ministar je istakao da smo mi veoma ponosni na to, ali da niko ne treba da se plaši naoružavanja Srbije.

PROČITAJTE JOŠ: GLAVNE ZVEZDE PARADE U NIŠU: Na nebu i ruske "ubice tenkova"


"Srbija će se naoružavati i opremati i dalje, sprovodiće vojno-tehnički sporazum koji je postignut između predsednika Vučića i predsednika Putina, zbog čega smo veoma ponosni i zahvalni, ali ovo oružje nikada neće biti zloupotrebljeno. Ovo oružje služi samo u svrhu očuvanja mira i odvraćanja bilo koga ko misli da bi sa Srbijom trebalo razgovarati putem sile", rekao je ministar Vulin.


Posle susreta sa pripadnicima Vojske Srbije koji se nalaze na obuci u Ruskoj Federaciji, ministar je rekao da se mi sada suočavamo sa tehnikom koju prvi put imamo priliku da koristimo.



Foto: mod.gov.rs


Ovo su najsavremeniji svetski sistemi. Mi smo do sada radili na helikopterima koji su bili proizvedeni ili tehnološki formulisani u vreme Sovjetskog saveza, a ovo su helikopteri koji su moderni, spremni i sigurni i za koje, kao i za H-145M, tvrde da su najbolji na svetu u svojoj klasi. Kao što vidite naši momci su izuzetni, domaćini ih veoma hvale, kažu da uče brzo i da brzo mogu da savladaju i usvoje nova znanja. Možemo da budemo ponosni na njih i da budemo sigurni da će ovu tehniku koristiti na najbolji mogući način. Niko se ne seća kada smo poslednji put imali novu tehniku ni najsavremeniju. Ovo je velika promena", zaključio je ministar Vulin.


Major Dobrosav Drndarević komandant 714. protivoklopne helikopterske eskadrile iz Kraljeva, govoreći o karakteristikama helikoptera Mi-35M, istakao je da je razlika velika u odnosu na ono što su do sada imali i na čemu su do sada leteli.


"Jedna od tih razlika je i ta oprema helikoptera i sami instrumenti - sa analognog na digitalno. Druga razlika je u tome da dobijamo mnogo i u tehničkom i tehnološkom smislu i sada konačno imamo mogućnost da izvršavamo naše zadatke i ono za šta smo namenjeni, a to je bobrena upotreba u dnevnim i noćnim uslovima i u složenim meteo-uslovima. Dobijamo, takođe, i dodatni nivo zaštite jer je helikopter oklopljen - glavni sistemi, motor, rotor, kao i sama kabina i piloti su zaštićeni. Dobili smo, takođe, mogućnost da dejstvujemo na većim daljinama i da, tako kažem, da dejstvujemo i danju i noću, jer helikopter raspolaže termovizijom, televizijom, opremljen je i naočarima za noćno letenje – ističe major Drndarević dodajući da je takvom opremom značajno olakšan posao pilota.


On je istakao da je helikopter prvenstveno namenjen za protivoklopnu borbu, ali osposobljen i za celu paletu drugih zadataka koje može da izvršava, kao što su prevoženje ljudstva, tereta i izviđanje iz vazduha.


Kapetan Miloš Milošević, tehnolog u četi za održavanje 98. vazduhoplovne brigade, naglasio je da je Mi-35M tip helikoptera kakvog do sada nije bilo u našim jedinicama.


Foto: mod.gov.rs


- Sistemi su novi, dosta su zahtevniji, napredniji, ali su i pouzdaniji i to sve donosi dosta novog za nas – nova iskustva, nove knjige, nova uputstva, nove priručnike, tako da nas očekuje dosta posla – ističe kapetan Milošević zadužen za održavanje vazduhoplova u "Lađevcima".


Helikopter Mi-35M može transportovati do osam vojnika s punom opremom i naoružanjem do 1.500 kg, dok terete velikih dimenzija može da nosi na specijalnim užadima ili sajlama. Posada helikoptera, pilot i pilot-operater, smeštena je u tandem-kabinama, sa dvostrukim komandama, a letelica poseduje oklop koji štiti kako posadu, tako i vitalne delove helikoptera.



Za zaštitu od vođenih raketa helikopter je opremljen sistemima za pasivnu i aktivnu samozaštitu. Rezervoari za gorivo obloženi su materijalom koji sprečava curenje goriva i eksploziju pri pogotku, a radi smanjenja infracrvenog odraza na izduvnim cevima motora ugrađeni su sistemi za smanjenje temperature izduvnih gasova. Helikopter Mi-35M poseduje poslednju generaciju avionike i napadno navigacijskog sistema, optoelektronski nišanski sistem, kao i sisteme samozaštite koji obezbeđuju borbenu upotrebu helikoptera u svim meteo-uslovima, danju i noću.


Visoke borbene karakteristike ogledaju se i u maksimalnoj brzini od 310 km/č i operativnoj visini od 5.400 m, kao i doletu do 460 km. S dopunskim rezervoarima goriva to može da bude i do 1.085 km.


Od naoružanja, na helikopteru je u obrtnoj kupoli ugrađen top kalibra 23 mm i uvezan sa sistemom za upravljanje vatrom. Na svakom krilu može nositi širok dijapazon naoružanja uključujući dodatne topove 23 mm, nevođene rakete 80mm i najsavremenije vođene rakete velikog dometa.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (34)

carsija

16.08.2019. 16:36

Ja sve nesto razmisljam da nas Rusi pripremaju za nesto vece :)Ovo nije tek samo da se pojaca vojna industrija.

Jovo

16.08.2019. 17:06

Šta će ti ubice tenkova čoveče kad te albanci ne napadaju sa tenkovima nego sa ku.cem tako da svaki ima 5-10dece da se šire mirno i polako i domekratski...

Jeste

17.08.2019. 11:48

@Bonaparta - ali bismo onda imali posla sa onima koji imaju 444 slična...

DOCE

16.08.2019. 17:20

Kakav je ovo naslov, kome se preti, zasto se naoruzavamo, Pametnije bi nam bilo da zadrzimo omladinu da se ne iseljava, da se izgradjuju fabrike, unapreddju je skolstvo. I na kraju da se uradi vodovod i Zrenjanunu, koji n9ije za koristenje vec petnest godina. Koga se bojite, ko vam preti, kome se vi hvalite.

ОФСАЈД

16.08.2019. 18:37

@d - Није ово је тећи век, пре нове ере када је употреба тенкова била у пуном јеку. А шта ће твојим усашама тенкови и 150 Бредлија, да ору земљу у Славонији???

dusan

16.08.2019. 18:27

@Dragance - zato sto kao ministar a i drugi ministri ima pravo na uniformu ratnu koju nose prilikom vezbovnih aktivnosti,u ratu i prilikom obilaska vojske bez oznake cina samo grb Srbije kao i predsednik drzave

Gresni pop Milorad

16.08.2019. 17:44

Izgleda da nece biti dogodine u Prizrenu.Pre ce biti do kraja godine na Prokletijama !!!!

Marko

16.08.2019. 17:54

Pa bilo je dosta ubijanja,posto je neko to pitao,ali nije bilo dovoljno jer su mocnici svetski i belosvetski ostavili srpski narod bez svojih teritorija.Zato se nadam da ce ovo biti ubice hrvatskih tenkova i svacijih ko samo pomisli da krene na srpski narod.Kad Republika Srpska Krajina i Republika Srpska budu deo Srbije i kad i poslednja siptarcina bude zauvek proterana sa Kosmeta tada ce biti dosta ubijanja

Miki

16.08.2019. 17:55

Ali zato nemamo kola hitne pomoći sa kiseonikom pa nam deca umiru kao da smo u srednjem veku. Država se baci glupostima a narod u stampedu beži odavde. Svaka vam čast!

КИР СРБИН

16.08.2019. 18:36

@Miki - Мики не п _ _ и, да су стигли твоји амерички скако би до плафона.... болео би те и за децу, и за кола, и за кисеоник, и за бежанију у стампеду....

Глуп, глупљи, усташа

16.08.2019. 18:44

@Miki - Вероватно потпуно другачију причу трабуњаш и свршаваш у "хлачице и гаћице", кад ти дебилни саплеменици из НДХ2, купују ескадриле војних хеликоптера, док им пучанство бежи у стампеду ка бауштели у Швабији, или фармама крава и оваца у Ирској.....

mir nema cenu

16.08.2019. 19:42

@Miki - istorija je zabeležila da je naša slavna vojska bežalka I predavala se njoj ne trebaju ovakvi helikopteri njoj trebaju dobre I udobne patike zta trcanje pocetar drugog rata predavali se pod izgovorom pobegao kralj I vlada kažu ne znaju šta da rade pocetkom devedesetih opet bežanje I predaja kažu cekaju siv šta da im kaže da rade a I jedni I drugi zaboravili šta im je zakletva govorila da rade ali znamoda za ovaj otpad ce narod dati desetine miliona< eura a deca umiru u srbiji

Eto

17.08.2019. 11:47

@marku - sad su Amerikanci pokazali kako se dobija rat u Afganistanu... idi, begaj...

Ljube

16.08.2019. 18:20

Ne mesajte sanitete ,civile i vojsku Srbije .Ne **** sa komentarima uz duzno postovanje .Ali ja bi samo ispravio Ministra vojnog , sta znaci Ministre ne treba niko da se boji naoruzane Srbije ?! Dali opet srpska vojska preuzima doktrinu JNA ,sprecavati Srbe dok im drugi uzimaju teritorije i ubijaju narod ,buducnost.Pa naravno ima da se plase oni koji su zaradili .

Perica Iz Varosi

16.08.2019. 18:39

Па богами ови хеликоптери нису ни мањи од тенкова ,само много мање троше горива кад се вуку ,него када лете.Али никада се незна кад могу затребати да нас бране!!!!!!

Рашо

16.08.2019. 19:12

Све у реду, добро је да ово имамо и чак дупло више да их је али може ли ишта да се деси а да није наводна заслуга прворођеног?

Gendegen

16.08.2019. 19:27

Neko reče u komentaru kakvu uniformu nosi Vulin, pa on se tek skinuo iz vojske (zaigralo se dete).

Mik

16.08.2019. 19:43

Miki@ Gde to nema saniteta i kiseonika? Ako mislis da za vreme predhodne vlasti nije bilo e to je razlog zasto molim boga da nikad se ne dokopaju vlasti oni predhodni!!!

MILOŠ

16.08.2019. 20:08

Glupaci da vojska ne treba ne bi je ni jedna država imala ,to što su vaši lideri dok su vladali uništili vojsku i razbucali zemlju nije vam smetalo a smeta vam kada se nešto razvija i gradi , ta vaša zloba i mržnja je samo vaša bolest, lečite se.

vojnik bez fronta

16.08.2019. 20:10

bespotrebno bacanje narodnih para sem doduše u necije private džepove tank nije oružje baš kao ni puška majka svih oružja na žalost smo mi iskusili je tomahavk nisu nas tenkovi gađali nego tomahavci kada kažem majka svog oružja mislim I na to da to oružje cuva vojnika koji je ispalio tomahavk sa 1200 km da ne bude ranjen zarobljen ili ubijen tomahavke imaju zemlje koje cuvaju I vole svoje vojnike a tenkove imaju još zemlje diktatorskog režima da ih koriste protiv svog naroda setimo se 9 mart