Čavušoglu: Turska nije isključena iz programa proizvodnje F-35

Turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu izjavio je da Turska još nije zvanično isključena iz programa sa SAD za proizvodnju borbenih aviona F-35.

Svet

Izvor: B92

Petak, 16.08.2019.

13:00

Čavušoglu: Turska nije isključena iz programa proizvodnje F-35
Foto: Depositphotos/MichaelFitzsimmons

Prošlog meseca zvanični Vašington je objavio da SAD suspenduju Tursku iz programa proizvodnje F-35, nakon što je Ankara kupila i počela da prihvata isporuku ruskog sistema protivraketne odbrane S-400.

Prvi delovi ruskog sistema protivvazdušne odbrane S-400 već su stigli u Tursku.

"Ne postoje informacije o zvaničnom isključenju Turske iz programa", rekao je Čavušoglu.

On smatra da Turska i Rusija mogu razrešiti ovaj problem.

Prema njegovim rečima, obe zemlje treba da preduzmu korake ka rešenju, jer se odnosi nepotrebno zatežu, a to nikome ne ide u korist.

Nedavno je turski predsednik Redžep Tajip Erdogan na skupu svoje stranke izjavio da će se, ukoliko SAD onemoguće Turskoj kupovinu F-35, oni okrenuti na drugu stranu, odnosno da će nabaviti borbene avione drugih proizvođača.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

10 h

Svet

Hej, Rusi, odakle vam pravo?!

Italija je ambasadoru Rusije izrazila negodovanje zbog toga što je je ruski energetski gigant Gasprom preuzeo kontrolu nad filijalom italijanskog Aristona "Termo Group" - objavio je ministar spoljnih poslova Italije Antonio Tajani.

9:17

28.4.2024.

1 d

Podeli: