Mihajlović o auto-putevima: Sjajna godina za Srbiju

Ministarka saobraćaja Zorana Mihajlović, poručila je, prilikom obilaska deonice auto-puta Obrenovac-Čačak koja će u nedelju biti puštena u saobraćaj, da je ovo sjajna i važna godina za Srbiju i istakla značaj Koridora 11 za centralni deo zemlje.

"Ovo je jako važna godina za Srbiju, završavaju se određeni autoputevi i počinjemo da gradimo nove", rekla je Zorana Mihajlović novinarima.

Ministarka je istakla da je put Obrenovac - Čačak urađen kvalitetno, uz poštovanje najviših svetskih standarda.

Istakla je da je Koridor 11 važan i zbog bezbednosti i zaobilaženja Ibarske magistrale, ali i zbog povezivanja gradova u tom delu Srbije.

Napomenula je da je, kao i na Koridoru 10, i na Koridoru 11 postoji centralno upravljanje tunelima, koji su opremljeni po svim standardima.

Mihajlović je istakla i da će deonica Surčin - Obrenovac, duga 17,6 kilometara, biti završena, kao što je izvđač i najavio, sredinom decembra.

Deonica od Obrenovca do Čačka duga je 103,6 kilometara.

Mihajlović je rekla i da veruje da će 1. marta naredne godine početi radovi na deonici Novi Beograd - Surčin, i da ćemo za dve godine praktično imati gotov auto-put od Novog Beograda do Čačka.

Podsetila je i da su u maju počeli radovi na deonici Preljina - Požega, koja je, kaže, vrlo zahtevna, te dodala da će taj deo puta biti gotov za dve i po godine.

Vučić i Erdogan na početku radova na auto-putu do Sarajeva

Radovi na izgradnji jednog dela prstena auto-puta ka Sarajevu biće svečano obeleženi krajem avgusta kada u Srbiju dolazi predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan, izjavila je Zorana Mihajlović. 

Ona je u izjavi novinarima na trasi novog auto-puta Miloš Veliki koji će svečano biti otvoren za dva dana, precizirala da će krajem avgusta biti svečano oboleženo otvaranje jednog dela prstena ka BiH, odnosno auto-puta od Sremske Rače do Kuzmina, deonica na pristupnoj saobraćajnici i na izgradnji mosta. 

"Tu će početi radovi. Očekujemo da će naš predsednik Aleksandar Vučić, turski predsednik i Milorad Dodik biti na svečanom polaganju kamena temeljca", rekla je Mihajlović. 

Navela je da su potrebne najmanje dve godine da se ta deonica završi, a da se u međuvremenu radi dokumentacija za deonicu Požega - Kotroman.

"To je drugi deo veze sa BiH. Potrebno je najmanje godinu dana da se dokumentacija završi, a u međuvremenu ćemo razgovarati o načinima finansiranja", rekla je ministarka. 

Naglasila je da se Srbija intenzivno povezuje sa regionom i da treba da iskoristi svoj tranzitni položaj, ali isto tako radi se i auto-putevi unutar Srbije. 

Navela je da se u septembru očekuje početak radova na Moravskom koridoru koji će, kaže, biti ta veza između Koridora 10 i Koridora 11. 

Ministarka kaže da bi krajem septembra i početkom oktobra trebalo da bude pušten istočni krak Koridora 10. 

Prošle godine kroz Srbiju je prošlo 54,5 miliona vozila, a Mihajlović navodi da se procenjuje da će ove godine biti više od 60 miliona vozila, te podseća da je 2014. kroz Srbiju prošlo 34 miliona vozila.  

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво