• Search form

15.08.2019 | 23:41

Počasno Srce Sarajeva i za Izabel Iper

Počasno Srce Sarajeva i za Izabel Iper

Francuska glumica Izabel Iper (Isabelle Huppert) dobitnica je Počasnog Srca Sarajeva jubilarnog, 25. Sarajevo film festivala (SFF), koji je tu nagradu namenio i poljskom reditelju Pavelu Pavlikovskom (Pawel Pawlikowski), kome će biti priređena i retrospektiva, te meksičkom reditelju, producentu i scenaristi Alehandru Inarituu (Alejandro G. Iñárritu).

Izabel Iper dobiće Počasno Srce Sarajeva 18. avgusta, uoči projekcije filma “Jadnici” reditelja Lađa Lija, koji je trijumfovao nedavno na 26. Festivalu evropskog filma Palić. Slavna filmska i pozorišna glumica održaće na 25. SFF-u i masterklas, a publika će imati priliku da je vidi i u filmu “Frenki” (Ira Sachs), u kojoj igra francusku glumicu koja saznaje da joj je preostalo još samo nekoliko meseci života, pa okuplja tri generacije porodice na odmoru u portugalskom odmaralištu.

Izabel Iper je tokom petodecenijske karijere sarađivala sa slavnim rediteljima poput Mihaela Hanekea, Kloda Šabrola, Žan-Lik Godara, Otoa Premingera, Bertrana Taverniera, Kler Deni, Pola Verhovena… Cenjena je od publike i kritike zbog nezaboravnih uloga u filmovima “Pijanistkinja”, “Bela roba”, “Ona”, “Greta”…

Frankie

Dobitnica je brojnih prestižnih nagrada, uključujući dve nagrade za najbolju glumicu Filmskog festivala u Veneciji za uloge u filmovima “Priča o ženama” i “Ceremonija”, te dve nagrade za najbolju glumicu Filmskog festivala u Kanu za uloge u filmovima “Violette” i “Pijanistkinja”. Osvojila je i francusku nagradu Cezar za najbolju glumicu za filmove “Ceremonija” i “Ona”. Za ulogu u filmu “Ona” osvojila je i nagrade Gotam, Zlatni globus i Spirit, kao i nominaciju za Oskara za najbolju glumicu.

Za rad u pozorištu osvojila je nagradu “Molijer”, kao i Prix Europe pour le Théâtre u Rimu.

Takođe, nosilac je francuskog državnog ordena za zasluge reda Legije časti i Ordena reda viteza umetnosti i književnosti. Predsedavala je žirijem 62. Filmskog festivala u Kanu.

Počasno Srce Sarajeva dobiće na 25. SFF-u, koji će biti održan od 16. do 23. avgusta, i Pavlikovski i Inaritu, a među gostima jubilarnog festivalskog izdanja najavljen je i meksički glumac i reditelj Gael Garsija Bernal, dobitnik Počasnog Srca Sarajeva 20. SFF-a 2014. godine.

Jubilarni SFF prikazaće ukupno 270 filmova u 18 programa iz 56 zemalja, uključujući 53 filma u takmičarskim programima.

*Foto: SFF

(SEEcult.org)

Video
08.04.2024 | 10:10

VOĐENJE: IRWIN – NSK State – It's a Beautiful Country

IRWIN: NSK State – It's a Beautiful Country, Umetnički pav