Najnovije vesti
Vesti Društvo
TONE MAZUTA U RECI Na dve lokacije u Moravici postavljene zaštitne brane kako bi se zaustavili ostaci naftne mrlje (VIDEO)

TONE MAZUTA U RECI Na dve lokacije u Moravici postavljene zaštitne brane kako bi se zaustavili ostaci naftne mrlje (VIDEO)

Na dve najkritičnije lokacije u reci Moravici postavljene su zaštitne brane kako bi se zaustavili ostaci naftne mrlje i izvršilo njihovo uklanjanje. Uzorci vode su na ispitivanju a da li će neko snositi odgovornost zbog ekološkog incidenta utvrdiće nadležne službe.

Foto: youtube

Niko sa sigurnošću ne može reći koliko je tona mazuta iscurelo u reku Moravicu, kaže zamenik predsednika opštine Ivanjica, Momčilo Mitrović.

"Preko 50 tona mazuta smo izvukli iz rezevoara, dve cisterne po 25 tona i u trećoj je pretočeno oko desetak tona", kaže Mitrović.

Ako se zna da je u rezevoaru Zavoda za rehabilitaciju imalo 75 tona mazuta pretpostavka je da je oteklo 15 tona.

"Ne može se reći da je taj mazut završio u reci, jer je ostao deo u samom dnu rezevoara Zavoda, a velike količine smo uspeli da saniramo tako što smo iskopali prinudni rezevoar gde je oticao mazut" dodaje Mitrović.

Republički inspektor za zaštitu životne sredine nakon obilaska terena usmeno je naložio hitne mere sprečavanja zagađenja zemljišta i otklanjanje opasnosti i eventualne štete po životnu sredinu, a koje se odnose na sakupljanje isteklog mazuta i kontaminiranog sloja zemljišta i njihovo odvojeno pakovanje u odgovarajuće posude i izmeštanje na bezbednu lokaciju za privremeno skladištenje do njihovog zbrinjavanja u skladu sa odredbama Zakona o upravljanju otpadom.

Pročitajte još

Nakon izvršenja hitnih radnji, u zoni isteklog mazuta izvršiće se uzorkovanje i ispitivanje nivoa zagađujućih, opasnih i štetnih materija radi utvrđivanja eventualnog zagađenja i po potrebi preduzimanja drugih mera na sanaciji i remedijaciji. Nadležni inspektor će u daljem postupku, u skladu sa zakonom, podneti odgovarajuće prijave.