SKRNAVLJENJE SRPSKE BAŠTINE: Kosovska zastava na Novom Brdu

V. N.

15. 08. 2019. u 21:05

Uz Crkvu Svetog Nikole koja je u blizini, istaknuta je još jedna kosovska zastava i postavljeno nekoliko vojnih šatora pored kojih je desetak osoba u uniformama

СКРНАВЉЕЊЕ СРПСКЕ БАШТИНЕ: Косовска застава на Новом Брду

PRIVREMENE prištinske institucije istakle su kosovsku zastavu na srednjovekovnoj srpskoj tvrđavi u blizini Novog Brda. Kako javlja RTS, zastava se vidi sa okolnih puteva.

Uz Crkvu Svetog Nikole koja je u blizini, istaknuta je još jedna kosovska zastava i postavljeno nekoliko vojnih šatora pored kojih je desetak osoba u uniformama, navodi RTS.

Priština je nedavno odobrila služenje katoličke mise na ostacima pravoslavne Crkve Svetog Nikole na Novom Brdu.

ĐURIĆ: NOVO BRDO NIKAD NEĆE BITI "KOSOVARSKI" SPOMENIK

BEOGRAD (Tanjug) - Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić kaže da tvrđava Novo Brdo nikad neće biti "kosovarski" istorijski spomenik, jer je to jedan od ključnih srpskih istorijskih i arheoloških lokaliteta.


Reagujući na isticanje zastave samoproglašenog Kosova na Novom Brdu, Đurić navodi da je svaki pokušaj da se taj spomenik prikaže u drugom svetlu akt nasilnog brisanja istorije, sračunat s ciljem da se dodatno produbi međunacionalni jaz na KiM.


"Novo Brdo je u srednjem veku bilo multietnički grad, u kojem su živeli Srbi, Sasi, Grci, Dubrovčani i mnogi drugi, i svedoči o vremenu sasvim drugačijem od današnjeg, u kojem je Kosovo i Metohija, pod upravom srpskih monarha i vlastele, bilo mesto dodira kultura i civilizacija", navodi Đurić u saopštenju dostavljenom medijima.


Đurić kaže i da oni koji danas žele da Kosovo učine monoetničkim nisu slučajno izabrali Novo Brdo "kako bi drskim i beskrupuloznim provokacijama i falsifikovanjem istorije sakrili činjenicu da je Kosovo i Metohija, u vreme kada je bilo srce srpskog etničkog prostora, bilo jedna od najbogatijih u kulturno najnaprednijih oblasti Evrope".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)