Svet

1

U razmeni vatre Indije i Pakistana poginulo 10 ljudi

Autor: VV

Izvor: Beta

U razmeni vatre Indije i Pakistana poginulo 10 ljudi

Izvor: Ilustracija / Foto: Beta, AP

Pakistanska vojska je navela da su njeni pripadnici uzvratili vatru, ubili pet indijskih vojnika i oštetili indijske bunkere duž Linije kontrole koja Kašmir deli na indijski i pakistanski deo.

U saopštenjima se navodi da su tri pakistanska vojnika ubijena kada su indijske snage gađale njihov položaj u mestu Lipa, a da su dva civila stradala od granata koje je Indija ispalila na selo u mestu Punč.

U pitanju su prvi oružani sukobi Pakistana i Indije otkako je Nju Delhi 5. avgusta ukinuo ustavnu autonomiju Kašmira, što je povećalo tenzije s Islamabadom.

Pakistanska vojska navodi da dve strane i dalje razmenjuju vatru.

Za sada nema potvrda tih tvrdnji od nezavisnih izvora. Pakistan i Indija se redovno međusobno optužuju za neisprovociranu vatru u Kašmiru.

Pakistanski premijer Imran Kan upozorio je danas na opasnost da se u Kašmiru ponovi masakr i etničko čišćenje muslimana, poput onog pre 24 godine u Srebrenici.

"Zar će svet tiho posmatrati masakr i etničko čišćenje muslimana u Kašmiru kao što je to bilo sa Srebrenicom", naveo je Kan na Tviteru.

Oko 3.000 Pakistanaca protestovalo je danas u Islamabadu, uzvikujući slogane protiv Indije i noseći crne zastave, u nameri da skrene pažnju međunarodne zajednice na kršenja ljudskih prava u Kašmiru.

Obe države polažu pravo na ceo Kašmir, a teritorijalni spor doveo je do dva rata Indije i Pakistana od njihovog sticanja nezavisnosti 1947. godine.

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

.

Vreme je da Indija uđe u Islamabad.