• Search form

15.08.2019 | 14:19

Rasprodati Balkanski špijun u Dubrovniku

Rasprodati Balkanski špijun u Dubrovniku

Narodno pozorište u Beogradu gostuje 16. i 17. avgusta na 70. Dubrovačkim letnjim igrama kultnom satiričnom farsom “Balkanski špijun” Dušana Kovačevića, u režiji Tatjane Mandić Rigonat, za koju su karte rasprodate. To je posle više od 30 godina prvo učešće neke predstave iz Srbije na dubrovačkom letnjem festovalu.

Za prvo izvođenje te predstave o odnosu vlasti i pojedinca, sa Ljubomirom Bandovićem u ulozi Ilije Čvorovića, vladalo je veliko interesovanje, pa su organizatori dodali još jedno igranje 17. avgusta, koje je takođe rasprodato. Predstava će biti izvedena na otvorenoj sceni u parku Gradac, koja ima 500 mesta.

Kovačević je tu satiričnu farsu, prema kojoj je snimljen i istoimeni film kultnog statusa, napisao 1983. godine, ali je ništa manje aktuelna i danas. Motiv paranoje prikazan kroz analizu malog čoveka koji svet doživljava kao sistematsku zaveru protiv sebe i ideala koji zastupa, te obuzet manijom, stvara svoj mali, dobro organizovani totalitarni poredak, jednako je aktuelan i danas.

Glavni lik u postavci Tatjane Mandić Rigоnat kontaminiran je vestima koje govore o dobroj vlasti i o opasnostima koje prete od “stranih plaćenika i domaćih izdajnika”. Radnju prekidaju tirade prepoznatljivih medijskih laži koje izgovara dopisani lik TV voditeljke.

Uz Bandovića, u predstavi igraju i Nela Mihailović (Danica Čvorović), Dušanka Glid Stojanović (brat Đura, odnosno Ilijina sestra bliznakinja), Katarina Marković (ćerka Sonja), Milutin Miloševiću (Petar Jakovljević) i Vanja Milačić (spikerka).

U filmskim scenama pojavljuju se Boris Komnenić, Branko Vidaković, Vjera Mujović, Olja Bećković, Aleksandra Kolarov, Dunja Kostić i Nemanja Konstantinović. Kompozitorka je Irena Popović Dragović, scenografiju je uradio Branko Hojnik, kostime Ivana Vasić, a scenski pokret Anđelija Todorović.

Premijera predstave održana je u oktobru 2018. na sceni “Raša Plaović”, uz pohvale kritike koja, između ostalog, kaže da predstava vrvi komičnim, ali i uistinu potresnim trenucima. Posebno se ističe sjajno kreiran glavni lik Ilije Čvorovića u maestralnom tumačenju Ljubomira Bandovića.

Dubrovačke letnje igre, svečano otvorene 10. jula, ove godine su u znaku jubileja – sedam decenija postojanja, a do 25. avgusta nude više od 80 dramskih, muzičkih, baletskih, filmskih, folklornih i drugih programa na tridesetak scenskih i ambijentalnih lokacija, objedinjenih konceptualnim okvirom “Mitovi grada”.

Festival su tradicionalno podržali Ministarstvo kulture Hrvatske, Grad Dubrovnik, Dubrovačko-neretvanska županija, HTZ, TZ grada Dubrovnika, te brojni sponzori i donatori.

Festivalski sajt je dubrovnik-festival.hr, a program se nalazi i u Kalendaru portala SEEcult.org.

*Foto: NP

(SEEcult.org)

Video
08.04.2024 | 10:10

VOĐENJE: IRWIN – NSK State – It's a Beautiful Country

IRWIN: NSK State – It's a Beautiful Country, Umetnički pav