Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:31, 15. 8. 2019.

| Kultura

Usna harmonika Boba Geldofa u "Nišvil" muzeju

Autor:Ljubica JocićIzvor:Južne vesti
Nišville jazz muzej - Usna harmonika Boba Geldofa - 2
Usna harmonika u Nišvil muzeju; foto: Nišvil

Nakon koncerta poslednjeg dana ovogodišnjeg Nišvila, slavni muzičar Bob Geldof poklonio je direktoru niškog festivala Ivanu Blagojeviću svoju usnu harmoniku koju je te večeri svirao u jednoj bluz numeri. Ovaj instrument će ubuduće krasiti vitrine Nišvil džez muzeja pored fotografije popularnog muzičara sa bine u Tvrđavi. O potencijalnom "Live Aid"-u 2020. godine u Nišu Geldof kaže da je nemoguće sve organizovati za tako kratak period.

Muzej koji je otvoren avgusta prošle godine dobio je novi eksponat i to od najvećeg humanitarca među muzičarima koji je oduševio publiku na zatvaranju jubilarnog, 25. Nišvila.

bob geldof Bob Geldof oduševio publiku; foto: JV / Vanja Keser

Prilikom primopredaje usne harmonike, direktor Nišvila Ivan Blagojević je slavnom Ircu izložio svoj koncept potencijalno novog Live Aid-a 13. jula 2020 tačno na 35 godišnjicu slavnog događaja.

Predložio sam Bobu da koncert posveti svim migrantima na zapadnobalkanskoj ruti, a da se prikupljenim novcem obnove porušeni domovi migranata. Radni naslov te humanitarne akcije bi bio "Home sweet Home". Gradsko polje u Niškoj tvrđavi bilo bi idealno mesto koje može da primi 100.000 posetilaca, a Niš nalazi se na glavnoj raskrsnici migrantskih puteva, a poseduje adekvatan aerodrom - kaže Blagojević.

Prema Blagojevićevim rečima, Srbija, Makedonija, Albanija, Crna Gora i Bosna i Hercegovina su najviše opterećene prihvatom izbeglica, ali ništa manje problema nemaju ni Grčka, Bugarska, Rumunija, Hrvatska i Mađarska.

Bob se saglasio da njima treba pomoći, ali da paralelno treba uspostaviti mir i pokrenuti privredu njihovih zemalja na nivo pre ratova kao preduslov njihovog povratka - kaže Blagojević.

Nišville jazz muzej - Usna harmonika BobaGeldofa - 1 Jedan od brojnih eksponata u Muzeju; foto: Nišvil

Blagojević i Geldof su se složili, prenose iz Nišvila, da siromašne zemlje zapadnog Balkana podnose najveći teret migrantske krize, a da najveći benefit krize imaju najrazvijenije evropske zemlje koje dolaze do jeftine radne snage kojoj pripadaju najteži poslovi, često nedostojni njihovog obrazovanja.

Bob je rekao da takva ideja zahteva dobru pripremu i jedinstvo svih zemalja na zapadno balkanskoj ruti ali da nije moguće obezbediti donatore, muzičare, regulisati televizijska prava i sve organizovati do 13. jula 2020. - ispričao je Blagojević.

Podsetimo, Nišvil je ove godine završen u nedelju, 11. avgusta.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • muzika za nos

    19:29 // 15. 8. 2019.

    kako mali perica zamislja live aid..
    geldof ga prizemljio

    • ds

      21:50 // 15. 8. 2019.

      On je doveo Geldofa u Nis, a sad se ti zapitaj jesi li nešto uradio za ovaj grad?

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: