Univerzitet u Beogradu pao za sto mesta

J. Ž. S.

15. 08. 2019. u 12:35

Objavljena Šangajska lista hiljadu najboljih visokoškolskih ustanova U SVETU. Za goru poziciju krivi lošiji naučni rezultati

Универзитет у Београду пао за сто места

Foto N. Fifić

UNIVERZITET u Beogradu pao je za stotinu mesta na u četvrtak objavljenoj Šangajskoj listi. Prošle godine naša najstarija visokoškolska ustanova bila je ranigirana među 400 najboljih, a sada smo u grupi između 400. i 500. mesta. Na listi je i ove godine najviše američkih univerziteta, a slede ih kineski i britanski.

Pre tri godine Univerzitet u Beogradu je bio na 298, a 2017. godine na 284 mestu. Posle dve godine provedene u društvu 300 najelitnijih visokoškolskih ustanova u svetu, lane je pao na 302. mesto. Lista najboljih je ove godine proširena sa 500 na 1.000, pa se među njima našao i Univerzitet u Novom Sadu, i to u grupi između 900. i 1.000 mesta. I prošle godine su bili tu, ali je lista objavljivana samo za prvih 500.

Profesor dr Ivanka Popović, rektor Univerziteta u Beogradu, kaže, za "Novosti", da se očekivao pad našeg najstarijeg univerziteta na Šangajskoj listi, ali da je veliki uspeh biti među top 500 visokoškolskih ustanova u svetu.

- Razni faktori utiču na rangiranje i vezani su za performanse samog univerziteta, ali na to utiče i ono što druge zemlje čine kako bi unapredile svoj položaj - kaže naša sagovornica. - Broj citiranih radova, kao i najcitiraniji istraživači, takođe su bitan faktor položaja. Za malu i skromnu zemlju kao što je Srbija, mesto među 500 najboljih je svakako dobar rezultat.

Prof. Popović smatra da će novi zakoni o nauci i visokom obrazovanju uticati na stvaranje bolje atmosfere u nauci. Ovo je samo dokaz, smatra ona, da imamo odličan naučni potencijal i da je potrebna samo malo bolja podrška države.

I prof. Radivoje Mitrović, dekan Mašinskog fakulteta UB, smatra da je veliki uspeh biti u 500 najboljih:

- Ovo je zaista važan rezultat. UB se prvi put našao među najboljima i u oblasti mašinstva. - Važno je na kom smo mestu i treba da se trudimo da budemo bolje rangirani, ali ovaj uspeh nikako ne treba potcenjivati.


Šangajska lista obuhvata samo dva odsto svetskih univerziteta, a na plasman utiče naučni rad. Upravo je zbog manjka značajnih radova i smanjenja broja citata naš univerzitet zabeležio ovako veliki pad.

- Jedan od ključnih razloga za lošiju poziciju UB je to što više nema nijednog naučnika koji se nalazi na listi najcitiranijih na svetu, a taj kriterijum utiče sa 20 odsto na ukupan skor svakog univerziteta - kažu u Ministarstvu prosvete.

Navode i da smo lošije pozicionirani i zato što nemamo radove u dva najprestižnija časopisa, ali dodaju da se prema broju radova u časopisima sa SCI i SSCI liste, kotiramo odlično.

Iz Ministarstva poručuju i da rezultati ukazuju da je potrebna ozbiljna reforma visokog obrazovanja i nauke, te da su velike korake već učinili i da očekuju da oni narednih godina pozitivno utiču na poziciju naših univerziteta na Šangajskoj listi.

Profesor dr Ivanka Popović, rektor Univerziteta u Beogradu


LjUBLjANA ISPALA IZ 500

PRVI na Šangajskoj listi je Harvard, slede ga Stenford i Kembridž. Među prvih 100 nema nijedne istočnoevropske. Zagrebački univerzitet se vratio u društvo od 400. do 500. mesta, dok je Ljubljanski univerzitet pao ispod 500. mesta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (9)

Francesco

15.08.2019. 15:10

Od svih studijskih grupa na BU jedino po završteku studija fizičke hemije možeš reći da si završio fakultet... Sa diplomom tog fakulteta niko te u svetu ne pita ni odakle si ni koje jezike govoriš već te samo pitaju - koliku platu hoćeš.. U Srbiji ćeš sa tom diplomom dobiti 700 evra svaka tri meseca i to ako imaš sreće.. Jedan buđavi frilenser nolajfer može da napabirči tri puta više hvaleći seks igračke na sajtovima za devijantne i nastrane...

Da ti ja nešto kažem

16.08.2019. 17:56

@Francesco - Druže, nemoj da pričaš... Danas se plata formira prema potrebama tržišta, a ne koliko mali Perica želi.Drugo tehnički fakulteti se još uvek trude da održe kvalitet, koliko je to moguće. Da bi fakulteti bili jaki, potrebna je i privreda koja će se boriti za te nove kadrove...

Zvezdaš doživotni

19.08.2019. 14:54

@Francesco - Pa zato ljudi i sa takvim diplomama i znanjem i beže iz Srbije u kojoj postoji samo tržište polovnih krševa, starleta, dopa i jeftine zabave.

Goran

15.08.2019. 21:14

Pa kad je Nesa doktor šta ste drugo očekivali. Dogodine idemo još 200 mesta dole jer sada su na red za diplome došle svalerke...

Zoran Milovic

15.08.2019. 22:04

Bitno je da obavestiste,da je Luna propevala. Nebitan je Universitet. presli Ste Kurir

Mihailo Markovic

16.08.2019. 00:41

Pa sta ocekivati od Univerziteta, kad su na Filozofskom fakultetu, na grupi za filozofiju umisljeni I prepotentni profesori, sve beogradski, novo- beogradski I zemunski najobicniji mangupi.