Najnovije vesti
Vesti Politika
Dačić o Trampu, izborima i "balu vampira": Prištini ne odgovara stav SAD, to je šansa za Srbiju

Dačić o Trampu, izborima i "balu vampira": Prištini ne odgovara stav SAD, to je šansa za Srbiju

Prištini ne odgovara stav administracije Donalda Trampa prema rešavanju kosovskog pitanja, kaže ministar spoljnih poslova Ivica Dačić koji poruke američkih zvaničnika o KiM vidi kao šansu za Srbiju.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
ivica dacic_280417_RAS foto Vesna Lalic_23 Foto: V. Lalić / RAS Srbija
ivica dacic_280417_RAS foto Vesna Lalic_23

- U politici prema Srbiji američka administracija nije menjala stav 20 godina, sve do dolaska Trampa, a to je šansa za nas - rekao je Dačić gostujući na TV Prva.

Na pitanje da li Priština namerno odugovlači sa ukidanjem taksi i čeka da Trampu istekne predsednički mandat, Dačić kaže da je to verovatno i da Prištini ne odgovara i da je iznenađena stavom sadašnje američke administracije.

Ocenio je i da stare vladajuće strukture u SAD ne žele da menjaju princip oko KiM, jer bi to bio udarac na njihovu politiku.

Pročitajte još

- Bil Klinton i Medlin Olbrajt imaju spomenike u Prištini na šta Trampova administracija gleda kao na "bal vampira" - kazao je šef srpske diplomatije, i naglasio da Srbija treba to da iskoristi i da uči od drugih, pre svega, od grčke i jevrejske dijaspore u SAD.

Kako je kazao, "u SAD se svi bore za nečije glasove".

- Srbija nema atomsku bombu niti veliku ekonomiju, šta mi možemo da im ponudimo osim neke vrste partnerstva i savezništva? Na kraju krajeva, Srbi koji žive u SAD mogu da ponude glasove, ne pričam to da bih podržao Trampa, već zbog Srbije - rekao je Dačić.

Aleksandar Bocan Harčenko
Foto: Sava Radovanović / Tanjug
Aleksandar Bocan Harčenko

Upitan o prepirkama i razmeni teških reči između novog ruskog ambasadora u Beogradu Aleksandra Bocan-Harčenka i budućeg američkog ambasadora koji je rekao da je ''svestan malignog uticaja Rusije u Srbiji'', ministar je rekao da je Srbija svesna koliko je teško rešavanje pitanja KiM, da ne želi nikog da iritira niti da se svađa ni sa Zapadom ni sa Istokom.

Naglasio je da Srbija želi dobre odnose sa svima, ali da postoje principi podsetivši da je Beograd ponudio da se dodje do kompromisa o KiM.

- Valjda je to interes svih, a može da se dođe, ako se izvrši pritisak na Prištinu. Meni je Trampov savetnik Džon Bolton direktno rekao da nemaju razloga da pritiskaju Beograd i da znaju da je problem u Prištini. A ranije nisu hteli da ni da razgovaraju o tome, za njih je kosovsko pitanje bila završena priča - kazao je Dačić.

Pročitajte još

On se osvrnuo i na to što Severna Makedonija nije izručila Srbiji bivšeg pripadnika OVK Tomora Morinu, istakavši da je reč o političkoj odluci.

- Ako se neko nalazi na poternici Interpola, šta ima da se razmišlja da li će ga isporučiti ili ne. Ovde su očigledno politički razlozi u pitanju - rekao je Dačić za TV Prva.

Podseća da je tako i Francuska pustila Ramuša Haradinaja, i da je problem što Haradinaj, ali ni drugi pripadnici OVK neće odgovarati za ratne zločine pred sudovima na Kosovu i pred Međunarodnim sudom pravde.

- Oni neće nigde odgovarati. To je abolicija za teroriste, ljude koji su činili ratne zločine i to je neprihvatljivo. Morina i ostali nikada neće odgovarati - rekao je Dačić, istakavši da zapadne zermlje traže da Kosovo uđe u Interpol, "a oni ne poštuju taj Interpol".

Pročitajte još

Govoreći o izbornim uslovima, Dačić navodi da bi neko mogao da kaže: "da vidimo zašto ste to promenili, ali izborna regulativa je ostala iz vremena DS".

Dačić je ukazao da su parlamentarni izbori sledeće godine redovni, a da međunarodna zajednica ne poštuje niti priznaje politiku bojkta izbora.

- Da je Aleksandar Vučić nešto promenio u izbornim ulsovima, u smislu zakona, neko bi mogao da kaže - da vidimo zašto ste to promenili. Ali, ako je izborna regulativa ostala iz vremena DS, ne znam šta je ono što bi sada trebalo promeniti, a što oni nisu promeili kad su bili na vlasti - rekao je Dačić.

O izborima

On se osvrnuo i na zahtev opozicije koji se odnosi na učešće državnih funkcionera u kampanji.

- Da li se sećamo da Boris Tadić nije izlazio iz štala, kao predsednik Srbije, u dnevnicima RTS. Ja sam mogao da dodjem samo u vremensku prognozu. Toliko je bilo vesti o državnim funkcionerima, da su vesti bile prepune. I sada oni govore o tome da Vučić ne treba da učestvuje. To je toliko neprincipijelno - rekao je Dačić.

On je istakao da je reč o tome šta je procena opozicije - da li hoće da traže alibi, unapred za izborni neuspeh.

izbori glasanje01 foto n mihajlovic
Foto: N. Mihajlović / RAS Srbija
izbori glasanje01 foto n mihajlovic

- Vučić je rekao pravu stvar, da će dati sve što traže. Jedino što ne može da im da je da dođu na vlast bez izbora. A, to je najveći problem - kako da osvoje dovoljan broj glasova - rekao je Dačić.

Kada je reč o medijima, što će biti tema naredne runde razgovora vlasti i opozicije, Dačić je rekao da se tu treba držati pravila koja postoje.

- Da sam ja na mestu ljudi koji se time bave, trebalo bi videti sve pravilnike, kako je to bilo u vreme izbora 2012. godine, poslednjih organizovanih u vreme DS. Uzmite sve to i - protiv čega se onda bune. To je suština - rekao je Dačić.

Poseta japanskog šefa diplomatije

On se osvrnuo i na posetu japanskog ministra spoljnih poslova Taroa Konoa Beogradu za koju kaže da je dokaz uzlazne putanje u odnosima Beograda i Tokija.

- Srbija je jedina zemlja van EU koju moj kolega posećuje - rekao je Dačić na TV Prva i dodao "ta istorijska poseta me danas čeka".

Podsetio je da sa Srbija sa Japanom ima različite aktivosti na polju ekonomske saradnje, inivesticija.