Mali: Tačna računica o povećanju plata i penzija u septembru 1Foto: FoNet/ Ognjen Stevanović

Ministar finansija u Vladi Srbije Siniša Mali rekao je danas da će u septembru biti preciznijih naznaka sa kolikim prihodima budžet Srbije raspolaže, te će se jasnije znati računica oko povećanja plata i penzija.

„To su dobre vesti za sve građane Srbije, koji će sada moći da osete rezultate. Mi treću godinu zaredom imamo suficit, a ove godine, zaključno sa julom on iznosi 48,5 milijardi dinara. To znači da imamo bolju naplatu poreza, doprinosa, sve je veći broj zaposlenih i to je pokazatelj da naša ekonomija raste. Sada imamo stabilne osnove za povećanje plata i penzija i ulaganja u infrastrukturu. Što više rastete, to su vam i mogućnosti za dalja ulaganja veća“, rekao je Mali gostujući na televiziji Pink.

Mali je podsetio da u oktobru dolazi i delegacija Međunarodnog monetarnog fonda sa kojom će se analizirati aktuelna ekonomska situacija i reforme u zemlji.

On je rekao da se uz povećanje minimalne cene rada, plata i penzija očekuje i rast potrošnje, koja će dodatno podstaći našu ekonomiju koja je iz godine u godinu sve stabilnija. Podsetio je da će narednih nedelja biti doneta konačna odluka o povećanju minimalne cene rada i istakao da očekuje značajno povećanje.

„Trudićemo se da poslodavci i sindikati budu zadovoljni, ali to je sve posledica teških ekonomskih mera koje smo sproveli, a sada pričamo samo o lepim temama, da li će biti malo više ili više od toga“, rekao je Mali i dodao da će u decembru prosečna plata u Srbiji biti veća od 500 evra.

Od stupanja Ane Brnabić na premijersku funkciju, po pitanju donošenja zakona najaktivnije je Ministarstvo finansija, koje je predložilo 85, od kojih je do danas usvojen 81 zakon, naveo je Mali.

„Reč je najviše o sistemskim zakonima, a ove jeseni imaćemo Izmene zakona o računovodstvu, o reviziji, novi zakon o investicionim fondovima, kao i o alternativnim investicionim fondovima. Podsetiću da smo krajem prošle godine odbranili više od 20 zakona. Da biste sproveli to što ste zamislili, zakonska regulativa mora da postoji, to ubrzava procese, napredak na Duing listi, što je izuzetno važno. Bitno je i usaglašavanje sa zakonima Evropske unije“, rekao je ministar.

Mali je podsetio da se u nedelju 18. avgusta otvara deonica auto-puta od Obrenovca do Ljiga, duga 63 kilometra, čime će biti zaokružena jedna celina Koridora 11.

„Mi stvarno sada ostvarujemo snove. Sada imamo pun profil autoputa. Kada pogledate Koridor 11, od Obrenovca do Čačka je 103 kilometra i stiže se za 50 minuta. Mnogi su pričali da će uraditi auto-puteve, ali niko to nije uradio decenijama. Sada se stavri pomeraju napred“, ocenio je Mali.

On je naveo da je namera Vlade Srbije da se identifikuju pravi investicioni projekti u koje će se ulagati, da se završe svi putevi i regionalni i lokalni, uz vodovodnu i kanalizacionu mrežu, s ciljem poboljšanja kvaliteta života u lokalnim zajednicama.

„Istorijska šansa je pred nama, ako nastavimo da rastemo imaćemo još bolju ekonomsku osnovu. Veliki sam optimista po tom pitanju“, zaključio je ministar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari