Vuletić: U Srbiji nije detektovana radijacija iz Rusije

U Srbiji nije detektovan nikakav veštački radionuklid koji bi bio poreklom iz nesreće tokom testiranja rakete u ruskom gradu Severodvinsku, rekla je za RTS Vedrana Vuletić iz Direktorata za radijacionu i nuklearnu sigurnost i bezbednost Srbije i dodaje da se 24 časa prati nivo radioaktivnosti.
"Kod nas nije detektovan nikakav veštački radionuklid koji bi bio poreklom iz ove nesreće. Ne samo kod nas, nego i u Evropi", navela je Vuletić.
 
Objasnila je da skandinavske zemlje, koje imaju vrlo osetljive instrumente i koje su vrlo rigorozne po tom pitanju, jer su imale iskustvo iz Černobilja, nisu prijavile nikakve neuobičajene vrednosti.
 
"Kod nas se svakodnevno meri. Mi imamo uređaje, merne stanice koje automatski, kontinuirano 24 časa na dan prate nivo radioaktivnosti", objasnila je Vuletić.
 
Vuletić je rekla da nemaju nikakve podatke o nesreći u Rusiji u koje javnost nije upućena.
 
"Što se tiče ove nesreće u Rusiji zvanične informacije su vrlo šture. Sve ono što je zvanično saopšteno to je ono što ima u medijima - da se desila nesreća tokom testiranja na vojnom poligonu", rekla je Vuletić.
 
Dodala je da je zvanična meteorološka služba objavila neke podatke, rusko ministarstvo odbrane je to prvo negiralo, a onda su potvrdili.
 
"Pojavile su se vrednosti četiri do 16 puta veće, Grinpis je rekao 20 veće od osnovnog nivoa. Jedina vrednost koja je objavljena u medijima jeste ta vrednost od Grinpisa dva mikrosiverta na čas", navela je Vuletić.
 
Ukazala je da nam ta vrednost govori da ne treba da se zabrinemo, čak ni stanovnici te oblasti gde se desila nesreća, ako je ta vrednost pouzdana i ako je tačno da je ta vrednost bila povišena samo sat i po vremena.
 
Na pitanje da li su pomenuti nivoi radijacije opasni po čoveka, životinje i biljni svet, Vuletićeva kaže da ako taj podatak jeste tačan, on ne može biti opasan, ali je potrebno da se zna više informacija.
 
"Mi ne znamo koji izotopi su tu bili, mi ne znamo kakvo je to gorivo što je razumljivo jer je u pitanju vojna tehnologija i nije iz razumljivih razloga dostupno javnosti, pa ni nama", dodala je Vuletić za RTS.
 
Ona kaže da sa ovim podacima nema dokaza da će i kasnije biti posledica, jer je taj nivo radijacije vrlo nizak.
 
Naglasila je da ono što je indikativno jeste da je došlo do neke nesreće, da je došlo do ispuštanja radioaktivnog materijala u sredinu i treba preduzeti neke dodatne mere da se ispita da li ima uticaja na hranu, mleko i vodu koju koriste ljudi.
  • Vladimir

    15.08.2019 13:29
    Vidi čudo
    Proveri ti tetka još jednom,prekontroliši instrumente. Neoguće da je kod nas čisto.
  • Anti Putin

    15.08.2019 11:08
    u celoj evropi detektovana samo kod nas nije

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Počinje popis belih roda u Srbiji

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije saopštilo je danas da će od 22. aprila do 31. maja raditi prvi krug popisa belih roda u Srbiji, a u drugom krugu popisivaće rode od 17. juna do 15. jula.