Capital.ba

Oglasio se alarm za recesiju: Investitori izgubili povjerenje u američku ekonomiju

15.08.2019. / 9:00

NJUJORK, U Sjedinjenim Državama se oglasilo ekonomsko alarmno zvono, koje upozorava na moguću recesiju u dolazećem periodu, javlja agencija AP.

Naime, na počeku jučešnjeg trgovanja na Volstritu došlo je do inverzije, odnosno obratnih kretanja prinosa na dvogodišnju i desetogodišnju državnu obveznicu, što je tržišni fenomen koji pokazuje da investitori traže veći povrat na ulaganje u kratkoročne nego u dugoročne državne obveznice.

Prinos na referentnu 10-godišnju obveznicu spustio se na 1,622 procenta, ispod prinosa na dvogodišnju hartiju koji je iznosio 1,634 odsto.

To je pokazatelj da su investitori izgubili povjerenje u stabilnost američke ekonomije, navodi AP i dodaje da je ono što se činilo kao blago otopljavanje u trgovinskim odnosima između SAD i Kine, koje je podstaklo znatan skok berze u utorak, brzo zaboravljeno.

Posljednja ovakva inverzija krivulje prinosa zabilježena je u decembru 2005. godine, dvije godine uoči recesije u SAD izazvane krizom u američkom finansijskom sektoru.

Kako napominje američka agencija, inverzija poput jučešnje događala se uoči posljednjih devet recesija od 1955. godine naovamo, uključujući i globalnu ekonomsku kriza koja je počela 2007. godine, a čije se posljedice osećaju i danas.

Kada bi recesija mogla da se dogodi, ako se uopšte desi, nije izvjesno, ali je jučešnja inverzija uzdrmala američku berzu uoči zvaničnog početka rada.

Manje od sat vremena uoči zvona za otvaranje jučešnjegg trgovanja, indeks Dau Džons se stropoštao za 400 poena, odnosno za 1,4 odsto, kao i indeks S&P 500, dok je Nasdak pao još više.

Cijena zlata, koje se smatra sigurnim utočištem za investitore, porasla je znatno iznad 1.500 dolara po unci i nastavlja uspon. Tanjug

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!