Najnovije vesti
Vesti Svet
PTICE ULETELE U MOTOR Ruski pilot spustio avion sa 234 putnika u POLJE KUKURUZA, desetine povređenih (FOTO, VIDEO)

PTICE ULETELE U MOTOR Ruski pilot spustio avion sa 234 putnika u POLJE KUKURUZA, desetine povređenih (FOTO, VIDEO)

Avion u kojem je bilo 233 putnika i članova posade kompanije "Ural Erlajns" poleteo je iz Moskve za Simferopolj kada su ptice uletele u motor.

Foto: SERGEY ILNITSKY / EPA;

Prilikom sletanja povređene su 23 osobe lakše uključujući devetoro dece. Samo je jedna žena zadobila teže povrede i nalazi se u bolnici.

Piloti su brzo ugasili motore i podigli stajni trap. Avion je sleteo direktno na trup u polje kukuruza u blizini sela Ribaki.

Foto: SERGEY ILNITSKY / EPA;

Neimenovani putnik rekao je ruskoj televiziji da je avion po poletanju počeo da snažno da se trese.

-Posle pet sekundi, svetla na desnoj strani aviona su počela da trepere i osetio se miris gorenja. Onda smo sleteli i svi su izjurili - rekao je on.

Foto: SERGEY ILNITSKY / EPA;

Ruski državni mediji okarakterisali su sletanje ovog aviona kao "čudo" na Ramenskom, regionom gde je avion sleteo nedaleko od aerodroma Žukovski.

Foto: SERGEY ILNITSKY / EPA;

Takođe hvale pilota Damira Jusupova kao heroja koji je, kako kažu, spasio 233 života "maestralnim sletanjem aviona bez točkova i motora, pravo u kukurzno polje".

-Zahvaljujući njegovim visokim kompetencijama i dobro koordinisanim akcijama posade, omogućeno je sletanje aviona i izbegnute su tragične posledice. Jusupov (41) ima 3.000 sati letačkog iskustva - rekao je portparol aviokompanije.

Foto: SERGEY ILNITSKY / EPA;

Inače, iz aviona je iscurila oko tona goriva.

-Avion je imao 16 tona goriva u rezervoaru. Potrošio je 500 litara. Nakon prinudnog sletanja došlo je do curenja goriva koje je sad zaustavljeno. Iscurilo je možda i tona goriva - rekao je izvor iz službe za vanredne situacije.

Foto: SERGEY ILNITSKY / EPA;

Podaci iz crne kutije su očuvani i biće predati stručnjacima na analizu.

-Crne kutije iz aviona A321 nisu oštećene prilikom prinudnog sletanja kod Moskve - rekao je portparol Međudržavnog komiteta za avijaciju.

Kompanija je navela da je avion značajno oštećen i da neće više leteti. Pokrenuta je i istraga.

Pročitajte još

DRŽAVNO ODLIKOVANJE ZA PILOTA

Kremlj je danas saopštio da će "heroju" pilotu Damiru Jusupovu dodeliti državno odlikovanje zbog toga što je uspešno izveo prinudno sletanje.

-Danas je stvarno dobar dan. Čestitajmo jedni drugima što je 233 putnika i članova posade živo, poželimo brz oporavak onima koji su povređeni i čestitamo herojskom pilotu koji je spasio živote i prizemljio avion - rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.