Celo jato belih roda stradalo je u Srbiji, upale su u ekološku zamku, a to je vrh ledenog brega

Jezive slike stigle su iz Paraćina kada je 40 ptica stradalo od udara struje na srednjenaponskom dalekovodu, koji se proteže duž toka Velike Morave.

Izvor: B92, Prva

Četvrtak, 15.08.2019.

07:57

Celo jato belih roda stradalo je u Srbiji, upale su u ekološku zamku, a to je vrh ledenog brega
Ilustracija: Depositphotos/porojnicu

Struja je ubila čak 28 belih roda i još 12 drugih ptica.

Za ovaj stravičan pomor ptica saznalo se jer su se žalili na česte prekide u snabdevanju strujom, a onda su lokalne ekipe Elektrodistribucije izašle na teren i videle te strašne scene, odnosno 40 mrtvih ptica, ispod ukupno 13 dalekovodnih stubova.

Ornitolog Saša Marinković ističe da ovom problemu treba posvetiti veliku pažnju.

"Ovo je samo vrh ledenog brega, a ovakvi slučajevi inače prolaze nezapaženo. Najčešča smrtnost ptica je kod dalekovoda srednjeg napona. Međutim, postoje električni stubovi koji su bezbedni za ptice, ali kod nas se ne postavljaju. Takođe, postoje tehnička rešenja koja nisu skupa a koja mogu da spreče da struja spali ptice, ali ne znam zbog čega se to ne primenjuje", navodi Marinković za Prvu televiziju.

On dodaje da je najveća smrtnost od elektrokucije kod roda i velikih čaplji, ali stradaju i male ptice.

"Rode su počele da se jate i na tim migracionim putanjama ti stubovi su prave ekološke zamke", kaže ornitolog.

"Ovo je tragedija, mi ne znamo koliko zaista ptica strada, a to može da se spreči postavljanjem zaštite i da se reši problem trajno", zaključuje Marinković.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: