Najnovije vesti
Vesti Politika
MORINA IZAŠAO IZ PRITVORA Rođak bivšeg pripadnika OVK novinarima: PRAVDA JE POBEDILA

MORINA IZAŠAO IZ PRITVORA Rođak bivšeg pripadnika OVK novinarima: PRAVDA JE POBEDILA

Severnomakedonske vlasti pustile su danas iz pritvora u Skoplju bivšeg pripadnika terorističke OVK Tomora Morinu, kojeg je pravosuđe Srbije optužilo za ratne zločine na Kosovu i Metohiji.

Pripadnik OVK Tomor Morina uhapšen je u Severnoj Makedoniji Foto: Privatna arhiva
Pripadnik OVK Tomor Morina uhapšen je u Severnoj Makedoniji

Članovi Morinine porodice viđeni su kako ga vode iz pritvora, a jedan od njih je izjavio da je "pravda pobedila", javlja "Slobodna Evropa".

Srbija je od vlasti Severne Makedonije tražila izručenje Morine prema poternici Interpola, a pod optužbom da je počinio zločine kao komandant OVK tokom rata na Kosovu.

Ranije danas Vrhovni sud u Skoplju donio je odluku da Severna Makedonija neće izručiti Srbiji Morinu, uz obrazloženje da za to nisu ispunjeni svi zakonski uslovi. 

Pročitajte još

Ministar pravde Srbije Nela Kuburović izjavila je ranije danas da odluka Vrhovnog suda Severne Makedonije da Morinu, optuženog za ratne zločine na Kosmetu, ne izruči Srbiji predstavlja veliku sramotu za međunarodno pravo i još veći udar za porodice žrtava koje decenijama čekaju pravdu.

Bivši pripadnik terorističke OVK Tomor Morina uhapšen je pre nekoliko dana na graničnom prelazu Blace na osnovu Interpolove poternice.

Morina je u Srbiji je optužen za zločine protiv čovečnosti na Kosovu i Metohiji 1998. i 1999. godine.

Pacoli zahvalan Skoplju zbog odluke o Morini

Ministar spoljnih poslova privremenih prištinskih institucija Bedžet Pacoli izrazio je danas zahvalnost Severnoj Makedoniji zbog njene odluke da oslobodi iz pritvora bivšeg pripadnika terorističke OVK Tomora Morinu i odbije zahtev Srbije za njegovo izručenje.

"Zahvalan sam vlastima Severne Makedonije zbog principijelne odluke da se bave ovim slučajem i zbog saradnje koju smo imali kako bi ga rešili na najbolji način", napisao je Pacoli na Fejsbuku.