Najnovije vesti
Vesti Republika Srpska
TUMAČI KAKO KO ŽELI Da li je sporazum lidera o formiranju vlasti na nivou BiH bezopasan za velesile

TUMAČI KAKO KO ŽELI Da li je sporazum lidera o formiranju vlasti na nivou BiH bezopasan za velesile

Da li je predsednik SNSD Milorad Dodik narušio odnose sa Vladimirom Putinom potpisujući Principe o formiranju vlasti na nivou BiH u kojima se govori o „nastavku integracijskih procesa“ u NATO? Ili je nejasnim tekstom sporazuma sa Bakirom Izetbegovićem i Draganom Čovićem zadovoljio i Moskvu i Vašington?

Slušaj vest
0:00/ 0:00
Foto: Srna

Budući da famozni član tri Principa svako tumači na svoj način, teško je decidno odgovoriti na ova pitanja koja se već uveliko postavljaju u političkim krugovima u BiH.

Dok pojedinci tvrde da je srpski član Predsedništva BiH već „dobio neugodan telefonski poziv iz Moskve“, politički analitičar i profesor međunarodnih odnosa Adnan Huskić ubeđen je u suprotno. On smatra da ćutanje ruske Ambasade o ovome govori da je Rusija zadovoljna stanjem u BiH, odnosno da njeni interesi u BiH još ničim nisu dovedeni u pitanje. Huskić naglašava da se ruska Ambasada nikada nije plašila da saopšti svoj stav u javnosti ili da izdvoji mišljenje na sednicama PIK, dok ovaj put ćuti jer očito smatra da je konfuzni sporazum lidera – bezopasan.

- Dok ne čujemo nešto konkretno s njihove strane, irelevantne su spekulacije da je neko iz Moskve nešto sugerisao Dodiku. Razlog što se Rusija uopšte ne angažuje toliko koliko se angažuje u Srbiji jeste upravo to što se ona ovde oseća vrlo komforno. Konačno pitanje članstva u NATO, što je ključni momenat, zavisi od toga kakav će biti stav RS, i Rusija to zna. Za razliku od njih, američka Ambasada je jasno tražila da se kaže šta tačno misli u članu tri sporazuma, koji je napravljen tako da se ništa ne misli. S obzirom da se do danas nisu oglašavali znači da je Rusima jasno da ono što je na papiru ne prejudicira na bilo koji način politički ishod. Možda će reagovati ako Dodik sutra kaže – da, ide ANP – kaže Huskić za Srpskainfo.

Prema njegovim rečima, razlog za miran san Rusije je i činjenica da unutar Srpske nema bitnih razlika među vlasti i opozicijom u pogledu odnosa prema Moskvi.

- Ovde je borba oko toga ko je veći Srbin između opozicije i Dodika trenutno. Nema pitanja da li ste za Rusiju, da li se želi Rusiji izaći u susret – zaključuje Huskić.

Direktor Foruma za etničke odnose iz Beograda Dušan Janjić smatra da su Izetbegović, Dodik i Čović u sporazum ubacili paktično sve ono što žele sve tri strane, s ciljem da kupe vreme i da „dobiju mogućnost da foliraju“.

-S druge strane, cilj je da zaustave procese opozicije, da odlože formiranje te iste vlasti od strane drugih. To je bio taktički potez, videćemo da li će uspeti. Ako se vratimo na priču o NATO, šta god da se desi, taj deo sporazuma će od strane Bošnjaka, Hrvata i NATO biti korišten kao dokaz da je Srpska dala svoju saglasnost za nastavak NATO integracija BiH. Ljudi moraju da shvate da je NATO u BiH po međunarodnom sporazumu i da neće otići odatle. Razumem zbog čega opozicija pravi dramu jer je tačno da je otvoren prostor za nastavak NATO puta, samo je pitanje političke odluke i spremnosti vojske kada će da uđe u NATO – kaže Janjić.