OBRT U SLUČAJU PRINUDNOG ISELJENJA SLOBODANA MILIVOJEVIĆA: Zabranjena preprodaja stana

V. C. S.

14. 08. 2019. u 16:01

Oštećeni vlasnik korak bliže povratku u porodičnu nekretninu

ОБРТ У СЛУЧАЈУ ПРИНУДНОГ ИСЕЉЕЊА СЛОБОДАНА МИЛИВОЈЕВИЋА: Забрањена препродаја стана

Slobodan Milivojević / Foto Z. Jovanović

OBRT u slučaju prinudnog iseljenja profesora Slobodana Milivojevića iz njegovog stana u beogradskom naselju Dorćol stigao je sa odlukom Višeg suda u Beogradu, koji je navodnom kupcu zabranio raspolaganje ovom nekretninom i njeno otuđenje. Kupac je, inače, gospođa iz Zubinog Potoka sa kojom je Milojević sklopio ugovor, ali mu, prema njegovim tvrdnjama, nikad nije uplatila novac, a u međuvremenu je stan izdala zakupcu iz Šida.

Profesor je iseljen krajem jula po rešenju Prvog osnovnog suda u Beogradu, koje je doneto na konto ugovora o zakupu između gospođe iz Zubinog Potoka i navodnog zakupca iz Šida. U stanu su ostale sve stvari profesora i njegove porodice. Izvršitelj je Milivojevićima dozvolio da ponesu samo najnužnije.

Profesor je, inače, morao da izađe iz stana jer je navodni zakupac uspeo kod notara da overi, osim ugovora o zakupu, i izjavu da ga nova vlasnica "nije uvela u posed", na osnovu čega sud donosi rešenje o prinudnom izvršenju.

S najnovijom zabranom raspolaganja, prema rečima profesorovog advokata Tihomira Hrnjaka, klupko počinje da se odmotava. Hrnjak je sudsku meru dostavio Javnobeležničkoj komori, pa sada nijedan notar ne može da overi eventualni novi kupoprodajni ugovor, niti gospođa iz Zubinog Potoka može da proda ovaj stan od 94 kvadratnih metara u centru grada.

- Mera ne omogućava mom klijentu da izbaci zakupca iz svog stana, ali ćemo sada podneti tužbu i protiv njega i protiv zakupodavca, tražeći poništaj ugovora o zakupu i iseljenje - kaže Hrnjak.

Dodaje i da su se stekli uslovi za podnošenje ustavne žalbe protiv postupanja izvršitelja zbog kršenja Milojevićevog prava na imovinu i na stanovanje.


NAKNADA ŠTETE

ZAKUPCA iz Šida i zakupodavca iz Zubinog Potoka čekaju i tužbe za naknadu štete. Prvi osnovni sud trebalo bi uskoro da odluči i o tužbi za nedopustivost izvršenja.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (24)

Rasa

14.08.2019. 16:12

Pravda za naseg profesora!!! Jos puno toga bih napisao, al nije mesto... Srbijo moja, kako si nesto tako i mogla da dozvolis... Ovakak covek, pa na ulicu... Ali - strasno, da nema dalje!

Nn

14.08.2019. 17:39

@Rasa - Puno ime I prezime doticne iz zubinog potoka!!!! Ovo je kriminal koji nikako ne sme da prodje nekaznjeno.

Golub

14.08.2019. 16:18

Pa trebalo bi im objaviti imena , možda "gospođa" iz Zubinog Potoka nije prevarila samo njega . Mada je nju "muka naterala". Ne zna čovek šta bi rekao , na sve su spremni .

Dusan

14.08.2019. 16:18

"Gospodja" treba da ide u zatvor jer ne samo da je pokusala da prevari drugog gradjanina, sto umalo nije uspjelo, nego i drzavu. Time je narusila ugled drzave i drzava, ako drzi do sebe, treba da je kazni i materijalno i zatvorom. Takodje, drzava bi morala da materijalno kompezuje ostecenu stranu. Pratim slucaj jer je dragocjen i pokazace nam u kojoj mjeri imamo drzavu.

TAKO NESTO JE MOGUCE SAMO U BANANA DRZAVAMA

14.08.2019. 16:43

Kako moze neko stan da izda, ako taj stan nije uknjizen na njega? Vlasnik stana (u normalnim drzavama) postaje se onda kad je stan gruntovno upisan na ime kupca. I VI BI S TIM ZAKONIMA U EVROPU?

Ytongy

14.08.2019. 16:46

Prvo pare pa onda potpis kod notara. Zelim uspeh gospodinu Prof. Sada si naucio lekciju za citav zivot.

Miloš

14.08.2019. 17:08

Iz cele ove velike ujdurme se ne mođe zaključiti ja je u pitanju velika pravna prevara , krađa ili aljkavost suda ili pak nešto drugo koje se vešto krije.Pominje se navidno kao kupac neka gospođa iz Zubinog Potoka, ali javnost je uskraćena da sazna ime i prezime te gospođe i još puno toga.

rajko

14.08.2019. 17:57

Molimo drzavu, da posalje u zatvor nesavsnog zakupca ,nesavesnog kupca stana uz adekvatnu pravednu nadoknadu u iznosu 30% vrednosti stana ,zabranu rada svih notara koji su ucestvovali u predmetnim radnjama a nisu odlucno reagovali u zaustavljanju, lukrativnih radnji "kupca", sa mandatnim i prekrsajnim kaznama za advokate i druga sluzbena lica. mozda da solidarno u stepenu stetnosti svi ucestvuju u "pravednoj nadoknadi" prema ostecenom. i prema uznemirenoj javnosti.

Branko

14.08.2019. 18:01

izvršitelji.Strašno.Meni lično kada bi ponudili da budem izvršitelj dekadentno bih odbio.

Doca

14.08.2019. 19:04

Čovek je morao da izađe u medije da bi sudstvo reagovalo po zakonu. Ej državo kakvo ti je sudstvo! O izvršiteljima je glupo pisati. Oni su najveće ZLO koje maltretira narod.

Drugo mišljenje

14.08.2019. 19:50

Ova zena je sve samo nije "gospodja" kao prvo.Drugo, zasto se krije njeno ime i prezime.Trece,ona je teski prevarant,zasticenog identiteta.Četvrto,zašto .Ima ovde još brojeva ali ne vredi.Da li ce nam biti saopšteno sve ili neće.Nikad ne bi čovek pomislio da u Zubinom potoku ima "gospodja".Ko je ova tajanstvena osoba?

M

14.08.2019. 20:56

Jadan covek, izbacen iz stana ni kriv ni duzan. Njegove traume ne moze niko i nista da izbrise, ali mrvica balansa bi bila da izvrsitelja izbace prvo na ulicu, a onda sprovedu u zatvor. Nadam se da ce klupko da pocne da se odmotava i za kriminalne radnje ostalih izvrsitelja i sudija koji su ih ovlastili da unistavaju ljude u Srbiji.

Perap

14.08.2019. 21:23

A šta u celom ovom slučaju, radi država i policija? Čovek je obelodanio prevaru, a ni jedna od ove dve strane ne reaguju. Osim ako nije unapred smišljena "akcija"

Logo

15.08.2019. 16:46

Kakav je to ugovor sklopio profesor kada novac nije isplacen ? Zar ne idu prvo pare na sto pa odmah posle potpis ? Koji diletant je to uradio naopako ? Ah, da, nasi pravnici...

Selena

16.08.2019. 17:09

Ne može banka da izvrši transfer bez pravnog osnova. Prvo overa ugovora, pa transfer, pa opet kod notara na overu potvrde da je cena isplaćena u celosti. Pare na sto-ne može, zakon ne dozvoljava da preko 10.000 € se da na ruke.

Selena

16.08.2019. 17:16

Javnobeležnička komora se oglasila povodom ovog slučaja. Kažu da u kupoprodajnom ugovoru koji je profesor potpisao stoji da je cena isplaćena u celosti. Znači, on je potpisao da je primio cenu. Po mom mišljenju jedini tračak svetlosti je da gospođa kupac dostavi dokaz da je izvršila transfer sredstava u banci.

Vestica

24.04.2020. 17:10

@Selena - Dokaz o uplati se uz ugovore o stanu stavljaju na sto - a onda ugovor pravi.

Selena

16.08.2019. 17:17

Sa druge strane se pitam, kako je notar overio takav ugovor. Prvo po zakonu preko 10.000€ mora ići preko banke, što u trenutku overe to se nije moglo dogoditi da je profesor primio kupoprodajnu cenu. Jer za transfer je neophodno prvo overiti ugovor.

Selena

16.08.2019. 17:24

Uostalom, da je profesor angažovao registrovanog posrednika do ovoga ne bi došlo. A sada će da plati advokata i ostale troškove koji će iznositi više nego posrednička naknada.