KUBUROVIĆEVA O OSLOBAĐANJU MORINE: Još jednom je politika bila iznad prava i pravde; Stefanović: Duboko povređeno sećanje na sve nevine žrtve

Novosti online

14. 08. 2019. u 14:13

Ministarka pravde Republike Srbije Nela Kuburović reagovala je na odluku Vrhovnog suda Severne Makedonije da Tomora Morinu ne isporuči našoj zemlji

КУБУРОВИЋЕВА О ОСЛОБАЂАЊУ МОРИНЕ: Још једном је политика била изнад права и правде; Стефановић: Дубоко повређено сећање на све невине жртве

Foto: Tanjug

Ministarka pravde Republike Srbije Nela Kuburović reagovala je na odluku Vrhovnog suda Severne Makedonije da Tomora Morinu ne isporuči našoj zemlji.


Nažalost, ovakvom odlukom Severne Makedonije, još jednom je politika bila iznad prava i pravde. Ovo je velika sramota za međuanrodno pravo, ali je još veći udar i velika tuga za porodice žrtava, koje već decenijama čekaju pravdu za svoje najbliže – rekla je ministarka pravde Republike Srbije, Nela Kuburović.

PROČITAJTE JOŠ: VRHOVNI SUD SEVERNE MAKEDONIJE ODLUČIO: Morinu ne izručuju Srbiji


- Iako su organima Severne Makedonije bili dostavljeni svi potrebni dokazni materijali, odlučeno je suprotno istini i činjenicama. Srbija neće od odustati da traga za počiniocima najtežih dela protiv čovečnosti, bez obzira na njihovu nacionalnu ili etničku pripadnost. To dugujemo žrtvama i njihovim porodicama – dodala je ona.



STEFANOVIĆ: DUBOKO POVREĐENOSEĆANjE NA SVE NEVINE ŽRTVE

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar unutrašnjih poslova dr Nebojša Stefanović oglasio se povodom odluke
Vrhovnog suda Severne Makedonije da Tomora Morinu ne isporuči našoj zemlji.


- Odluka nadležnih organa Severne Makedonije da ne postoje uslovi za izručenje Tomora Morine našoj zemlji govori da su pogazili suštinu međunarodnog prava i duboko povredili sećanje na sve nevine žrtve koje su stradale od osumnjičenog Morine. Ne može postojati opravdanje da neko, ko se sumnjiči za ratne zločine protiv civilnog stanovništva, bude pušten na slobodu, umesto da odgovara za smrt mnogih nedužnih ljudi – rekao je ministar unutrašnjih poslova Srbije.


- Nedopustivo je da se u ovakvim slučajevima bilo koja zemlja vodi politikom, što je u ovom slučaju više nego očigledno, a svako mešanje politike u pravo uvek donosi novu nepravdu i uvredu za žrtve. Za žaljenje je i činjenica da su pojedini prištinski mediji i zvaničnici ubrzo nakon hapšenja rekli kakva će odluka biti, što baca senku na regularnost čitavog postupka – dodao je on.


- Poternica Republike Srbije za Morinom naravno ostaje na snazi, ratni zločini ne zastarevaju i zato očekujem da on, kad tad, odgovara za teške zločine koje je počinio na Kosovu i Metohiji – izjavio je Stefanović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (11)

Zeljko

14.08.2019. 16:14

Ма нико вас, бре, не поштује. Служите за спрдњу!

pravo i pravda

14.08.2019. 18:13

@Zeljko - gospoda sns šarlatani I njihov vođa kada su otimali vlast pred izbore raznim porukama a što me cudi da to opozicija ne pušta na internet dapotseti moju naivnu srbadiju kako nam sew obracao div junak pred izbore kako ako on otme vlasdt I građani glasaju za njega ceo svet ima da ga poštuje I srbija da bude cenjena pa doživesmo sa haradinajem bruku pa sa proslavom u parizu pa sada sa morinom pa zastava albanska na utakmici da li mi nismo dobro razumeli za koga rade ovi iz vlasti

Cika Velja

14.08.2019. 16:16

Jesu li porodice poginulih policajaca Makedonaca svesne da su im se sad vlasti pos*ale na grobove sinova,otaca,brace ,muzeva...???

Golub

14.08.2019. 16:21

Na žalost , očekivano . Čim je počela priča , rekao sam da toj bagri niko ništa ne može .

Luka

14.08.2019. 18:15

@Gaga - Uvek bilo svi koji su ikada bili zaduzeni za pravdu, skrojili su je tako da ona za siroke narodne mase bude: Gluva, slepa i nepravedna i nedostizna ali za krimose, tajkune, prevarante i bogate platise je savrsena.

драгана

15.08.2019. 16:10

@Gaga - Pravdu ne ukida Morina,Haradinaj,Tramp ili Kintonovi.Ima.pravde i biće je.

Minotaur

14.08.2019. 16:37

Bolje se potrudite da unutar zemlje Srbije stvorite pravdu, to je mnogo važnija tema za građane Srbije. Kao što su nama penzosima otimačinom smanjene penzije pa se Ustavni Sud sada pravi nevešt i pravdu moramo da traźimo u Strazburu.

Jagodinac

14.08.2019. 17:09

Da je Dolanc Stane konadant DBa Srbjje vec bi neki novi Arkan odradio ovaj posao. Bez sudjenja I trosenja vremena

Luka

14.08.2019. 18:11

Nije mi jasno zasto ova nova ministarka pravde nije ni za dlaku bolja od svoje predhodnice Tadiceve Snezane Malovic. Koliko zla je narodu nanela Malocicka ispada sa ovim reformama koje kaci na vrat narodu Kubourovicka, Snezana Malovic je bila nevino dete za profi Kuburovicku.