Kremlj: Ruske naučnike špijuniraju 24 sata dnevno

Ruski naučnici su pod nadzorom stranih špijuna 24 sata dnevno, saopštio je Kremlj.

Izvor: Beta

Sreda, 14.08.2019.

16:44

Kremlj: Ruske naučnike špijuniraju 24 sata dnevno
EPA-EFE/YURI KOCHETKOV

To saopštava dok u naučnim krugovima vlada zabrinutost zbog novih restrikcija prema kontaktima sa inostranstvom.

Rusko Ministarstvo obrazovanja i nauke preporučilo je jačanje kontrole sastanaka na kojima učestvuju stranci i ograničilo je njihovo prisustvo u naučnim institutima kao i njihovu upotrebu elektronskih uređaja.

Takođe se zahteva posebna dozvola ako ruski naučnik ima sastanak van radnog vremena sa nekim stranim kolegom. Naučnik je u obavezi da potom napiše izveštaj o sastanku.

Mnogi ruski istraživači su osudili te mere koje smatraju "apsurdnim i nerealnim". Oni su ocenili da te mere mogu samo da povećaju izolaciju Rusije i da im ugrožavaju rad. Takođe strahuju od povratka sovjetske ere, kada su naučnici mogli na sastanke sa stranim kolegama jedino u pratnji treće osobe.

Međutim, portparol Kremlja Dmitrij Peskov smatra da treba biti oprezan jer su "strane obaveštajne službe u pripravnosti".

"Postoji naučna i industrijska špijunaža, koja funkcioniše 24 sata dnevno, sedam dana u nedelji, a na meti su naši naučnici, posebno mladi", dodao je Peskov.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: